Високи званичници Мелка, међу којима и градоначелник тог аустријског градића Патрик Штробел, учествовали су на манифестацији коју је албанска дијаспора организовала у том месту користећи заставе ОВК.


Шеф Слободарске партије (ФПО) у Мелку Томас Грубер нашао је тако на фотографијама на којима се види и Штробел, али и одборници Социјалдемократске партије и Зелених како са конзулом тзв. Косова из Штутгарта Имером Ладровцијем, те амбасадором Албаније у Аустрији Роландом Бимом, стоје испед заставе ОВК.


Фотографија је настала средином месеца на завршном скупу "Олимпиада", истоименог удружења које је регистровано како би се наводно бавило залагањем за успостављање разумевања међу културама.


Једном годишње то удружење организује "Олимпијаду" за албанску децу из целе Европе, која се окупљају у Мелкуу како би се такмичила у спортским дисциплинама.


"Одборници СПО и Зелених позирају испред заставе паравојне формације ОВК, која је предмет истраге Трибунала у Хагу, због кршења људских права и ратних злочина", навео је Грубер.


Из удружења "Олимпијада" проучују да су оптужбе ФПО апсурдне, јер се на слици, око грба ОВК, налазе "Фехми и Џева Ладровци, који су ослободилачки борци, нису ратни злочинци и који су се борили за свој народ".


Наводи се да је плакат у Мелку поставље зато што се ради о члановима породице конзула из Штутгарта.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Још један бивши припадник ОВК иде у Хаг


Грубер је фотографије најпре проследио аустријским медијима, а "Нидерестерајхише нахрихтен" у свом извештају о овом догађају покушао је да заставу и ликове на њој прикаже као "народне ослободиоце".


Лист је навео да су њихови новинари истраживали случај и дошли до тога да су особе на застави "лица која се на Косову сматрају националним херојима, која су проглашена херојима 2008. и која се налазе чак и на поштанским маркама".


Разочаран игнорантским приступом аустријских медија Грубер се обратио посланику ФПО у бечкој скупштини Немањи Дамњановићу, који је осудио понашање представника власти у Мелку.