Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас у Њујорку да би било добро да дође до разговора између САД и Ирана, али је након што је данас разговарала с председницима обеју земаља, рекла је да је нереално очекивати да претходно Вашингтон укине санкције Ирану, како захтева Техеран.


"Ја бих поздравила разговоре између САД и Ирана, али се неће догодити да прво буду укинуте све санкције, а да се онда разговара. Мислим да то није реално", изјавила је Меркелова на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација, пренео је Ројтерс.


Ирански председник Хасан Рохани изјавио је претходно да је отворен за разговор о малим изменама, додацима или амандманима на нуклеарни споразум из 2015. године с великим силама, ако САД укину санкције Техерану.


Прочитајте још: Меркел: Европа подржава нуклеарни споразум са Ираном


"Спреман сам да разговарам о малим изменама, додацима или амандманима на споразум, ако санкције буду укинуте", рекао је Рохани у Њујорку, где присуствује заседању Генералне скупштине Уједињених нација.


Амерички председник Доналд Трамп повукао је прошле године САД из нуклеарног споразума који је Иран потписао с великим силама силама и увео нове, оштрије санкције Техерану.