Смртоносна мешавина киселине из батерије и метамфетамина која чини јефтину дрогу под називом "сиса", познату и као "сиротињски кокаин", шири се Грчком, преноси Дојче веле.

Ко у Грчкој себи не може да приушти кокаин или хероин све чешће купује јефтину дрогу "сиса", чија доза кошта евро или два.

Како се наводи, производња је једноставна, а састојци доступни и јефтини.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Не свиђа вам се школа? Погледајте добро ову фотографију, па још једном размисите! (ФОТО)

Наркомани пуше дрогу у стакленој лули или је чак убризгавају у вену.

"Сиса", која се још изговара "шиша" је врста кристал мета, али је израђена од нечистих састојака - моторног уља, сумпорне киселине или киселине из батерије.

"Нежељене последице проузроковане су додатним састојцима", каже Норберт Водарц, који проучава зависност од наркотика на Универзитетској клиницу у Регенсбургу и доидаје да постоје процене да уз конзумирање "сисе" може да се преживи највише годину дана.

Али, како каже, непоправљива оштећења у организму дрога изазива много раније.

Depositphotos


"Тело више није у стању да производи слуз. Пошто они који користе ову дрогу имају смањено интересовање за хигијену зуба, десни могу брзо да прокрваре, а зуби да поиспадају. На телу се могу развити велики апсцеси који прерастају у инфекције."

Спектар могућих болести обухвата и упалу срчаних зализака, која може довести до срчаног или до можданог удара. Агресивност и халуцинације нису реткост, као и драстичан губитак тежине.

"Често су зависници потпуно равнодушни према томе да ли су игле употребљаване. Не мисле ни о могућој инфекцији ХИВ вирусом", објашњава Водарц.

Ову смртоносну дрогу зависници, којих је све више, користе највише у грчком главном граду Атини, преноси Дојче веле.