ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп одобрио је размештање америчких снага у Саудијској Арабији и УАЕ, после напада на саудијска нафтна постројења. Како преноси Ројтерс, сврха размештања америчких трупа је одбрамбеног карактера и оне ће се пре свега концентрисати на ваздушну одбрану и одбрану од ракетних напада, саопштио је Пентагон.

За нападе дроновима на саудијска нафтна постројења 14. септембра одговорност је преузела побуњеничка група Хути у Јемену, док САД за те нападе упорно оптужују Иран.

Командант Иранске револуционарне гарде Хосеин Салами упозорио је да ће свака земља која нападне Иран постати "главно бојиште" сукоба.

- Сви који желе да њихова земља постане главно бојиште, нека крену - рекао је генерал на конференцији за новинаре у Техерану.

Он је додао да Техеран никад неће дозволити да се рат задеси на територији Ирана.

Прочитајте још - Трамп више за санкције, него за војну акцију против Ирана

Шеф Пентагона Марк Еспер изјавио је да САД шаљу појачање у регион Залива после напада на саудијска нафтна постројења које приписују Ирану. САД шаљу појачање на захтев Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата.

Одлука САД да пошаљу додатни контингент на Блиски исток повећаће напетост и ризике ескалације конфликата у региону, рекао је Спутњику председник комитета Савета Федерације за међународне послове Константин Косачов.

Рафинерија "Армако" отвара све вентиле

- Наравно, то што САД сматрају фактором стабилности - јачање свог војног присуства далеко од граница Америке - у стварности представља фактор напетости и раста ризика од ескалације конфликата и непредвидљивих сценарија. О томе треба да размисле локални играчи - Саудијска Арабија и друге државе региона - рекао је Косачов.


САД ЈАЧИ

ИЗВРШНИ директор "Арамка" Амин Насер поручио је запосленима да је та саудијска нафтна компанија изашла из недавних напада "јача него икада", истичући да ће пуна производња нафте бити настављена до краја месеца.

- Пожари који су изазвани с циљем да униште "Арамко" имају за последицу нешто што нападачи нису планирали - подстакли су нас 70.000 да се окупимо у мисији да се вратимо брзо и самоуверено и изашли смо из тог догађаја јачи него икада - навео је Насер у поруци поводом националног празника Саудијске Арабије.