ЛОНДОН - Европска унија саопштила је данас да су се преговарачи Британије и ЕУ сложили да наставе разговоре како би се превазишла криза око Брегзита. Европска комисија саопштила је да су технички разговори усредсређени на "први сет концепата, принципа и идеја које је Велика Британија изнела".


ЕУ је затражила да Велика Британија поднесе писмене предлоге како да роба несметано прелази преко ирске границе без скупих и дуготрајних контрола након што Северна Ирска напусти ЕУ заједно са остатком Уједињеног Краљевства.


Комисија каже да је "неопходно да постоји потпуно изводљиво и правно оперативно решење" укључено у правно обавезујући споразум о Брегзиту.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЕУ УДАРИЛА БРИТАНЦИМА УЛТИМАТУМ: Имате до краја месеца да донесете предлог за Брегзит или...Наводи се да је ЕУ и даље "вољна и отворена да испита све такве предлоге који су у складу са циљем бекстопа" који Велика Британија жели да уклони, а који се сада налази у споразуму.


Бекстоп је механизам који од Велике Британије захтева да задржи одређена правила ЕУ како би избегла чврсту границу између чланице ЕУ Ирске и Северне Ирске.