Од сталног дописника: ПАРИЗ


ПЉАЧКА о којој прича цела Француска догодила се у ноћи између среде и четвртка, када су шесторица маскираних нападача краватама везали грофа и грофицу Патриса и Кристину де Вогуе, старе 90 и 78 година, власнике дворца Во ле Виконт, једног од најпознатијих у земљи, и из њихових приватних одаја однели накит, међу којима и онај са смарагдима, у вредности од око два милиона евра.


Вест о пљачки прати и занимљива прича о дворцу који су гроф и грофица добили као венчани поклон од младиног оца 1967. године. Ова палата, на педесетак километара јужно од Париза је изграђена између 1656. и 1661. године, а по угледу на ово здање уређен је краљевски дворац у Версају. Реч је о највећем приватном поседу у Француској, који се простире на 500 хектара и које сваке године обиђе 250.000 посетилаца.


Бивши индендант Луја Четрнаестог, Никола Фуке, хтео је да импресионира краља, па је направио такво здање које је изазвало владареву љубомору, због чега је доживотно закључан иза решетака. Луј Четрнаести је био очаран фонтанама у врту и пријемом који је организован за хиљаду званица. Међу многобројним скулптурама, једна је прекривена са чак десет хиљада златних листова.


Када је ухапсио Фукеа, краљ је најлепше предмете преселио у Лувр и Версај.