ЛОНДОН - Њујорк је увећао своју предност као главни финансијски центар у свету, док се Лондон једва задржао на другом месту испред Хонг Конга, јер неизвесност у погеду Брегзита узима све већи данак када је реч о британској престоници, показали су резултати једног истраживања.


Њујорк је повећао своју предност над Лондоном за 17 поена, док су снажне перформансе других градова, нарочито Париза, угрозиле другу позицију Лондона у оквиру индекса Глобални финансијски центри (ГФЦИ) који израчунава истраживачка групација З/Yен.


Хонг Конг је сада на само два поена иза Лондона, у којем је за финансијске стручњаке кључно питање да ли ће излазак Британије из Европске уније 31. октобра омести слободно кретање талената, додаје се у истраживању.


У оквиру индекса ГФЦИ рангирано је 114 финансијских центара на основу анализе процена стручњака из финансијског сектора и базе података, преноси агенција Ројтерс.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Беч остаје најбољи град за живот, Дамаск најгори"Испитаници сматрају да ће Њујорк, Хонг Конг и Сингапур, имати значајне користи од Брегзита. У Европи, сматра се да ће највећу корист имати Франкфурт, а прате га Париз, Луксембург, Цирих и Даблин", наводи се у студији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Финансијска индустрија се из Британије највише сели у Даблин


"Сингапур, Шангај, Токио, Пекинг, Дубаи, Шенжен и Сиднеј чине преосталих топ десет финансијских центара. Успон Шенжена, Дубаија и Сиднеја, истиснуо је Торонто, Цирих и Франкфурт из првих десет", додаје се у истраживању.