Израелски премијер Бењамин Нетањаху је изјавио да нема шансе да ће моћи да формира десно оријентисану владу после избора и позвао свог главног ривала, центристу Бенија Ганца, да му се придружи у широкој колицији.

Прочитајте још: Кључ код Либермана

За сада нема одговора из Ганцовог штаба Плаво-беле партије, преноси Ројтерс.

Претходно је АП јавио да ће израелски премијер покушати да формира коалицију са својим верским и националистичким савезницима, упркос лошим резултатима на парламентарним изборима.

Како се наводи, из кабинета премијера Нетањахуа саопштено је да израелски лидер неће присуствовати овогодишњем заседању Генералне скупштине УН у Њујорку.

Прочитајте још: Избори у Израелу неизвесни, Нетањаху нема већину

Пут је отказан неколико сати после затварања биралишта, када су анкете показале да Нетањаху неће имати већину у парламенту.

Такође, отказана је његова посета САД током које је требало да се сретне са амерцким председником Доналдом Трампом.

ГEНЦ ОДБИО ПОЗИВ НЕТАЊАХУА ЗА ФОРМИРАЊЕ КОАЛИЦИЈЕ


Централистичка странка Бенија Гeнца одбила је данас понуду израелског премијера Бењамина Нетањахуа за формирање широке владајуће коалиције.

"Нећемо улазити у коалицију коју предводи Нетањаху", изјавио је високи званичник странке Плаво и Бело Моше Јалон, на догађају којем је присуствовао и Гeнц, највећи ривал Нетањахуа на протеклим парламентарним изборима.