СИТУАЦИЈА са производњом нафте у Саудијској Арабији се полако стабилизује после суботњег напада дроновима на постројења црног злата. То, међутим, није праћено и смиривањем, засад само вербалних, "ратних труба".

Ријад верује да иза напада стоји његов главни регионални ривал, Иран, и саудијски принц Мохамед бин Салман сад каже да то представља "прави тест светске воље" да се супротстави суберзивним актима који прете међународној стабилности. Потпредседник Америке, иначе блиског савезника Саудијске Арабије, Мајкл Пенс истиче:

- САД су спремне да предузму било коју врсту акције која је потребна како бисмо одбранили нашу земљу, војне трупе и савезнике у заливу. Можете рачунати на то - рекао је Пенс.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Саудијци приказали "неспорне доказе" иранске агресије; Трамп наредио увођење нових санкција Техерану

Додао је да Вашингтон проучава информације, и да ће председник Доналд Трамп ускоро одлучити о акцији. Истакао је да ће напад на савезнике Американаца и светске испоруке нафте доживети неуспех.

Сличне поруке, само са другим предзнаком, шаље и Иран, који данима негира да стоји иза напада, већ оптужује САД и Саудијску Арабију да су почеле рат у Јемену, чији су Хути сад преузели одговорност за ударе по саудијским нафтним постројењима. Порука Техерана је да би сваки корак САД изазвао реакцију Ирана.

- Евентуални војни напад неће бити "ограничен на његов извор" - стоји у званичној дипломатској ноти Техерана упућеној Вашингтону.

За то време, министар енергетике Саудијске Арабије изјавио је да је та земља већ обновила 50 одсто производње нафте. Принц Абдулазиз бин Салман каже да ће до краја месеца капацитет производње бити подигнут до 11 милиона барела на дан, уместо доскорашњих 9,6 милиона барела дневно.

- Где можете да нађете компанију која је прошла кроз тако разоран напад и да изађе из тога као феникс - питањем се похвалио принц на конференцији за новинаре. На све ово реаговале су и берзе, па је цена нафте на тржишту наставила да пада.

Саудијски званичници после објаве о повећању производње нафте Фото АП

Руски председник Владимир Путин, који би ове године требало да посети Саудијску Арабију, телефоном је разговарао са престолонаследником Мохамедом бин Салманом, на његову иницијативу. Изражена је обострана посвећеност сарадњи на стабилизацији глобалних цена нафте.

Док је Путин позвао на темељну истрагу напада, Француска је одлучила да пошаље експерте у Саудијску Арабију да помогну у истрази, док је Немачка продужила ембарго на извоз оружја Саудијској Арабији за још шест месеци. Токио је саопштио да нема информације да је Иран умешан, да Јапан не може да учествује у било каквој војној одмазди због уставних ограничења и да ће тражити дипломатско решење.


УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИКАНЦИМА

АМЕРИЧКИ Стејт департмент упозорио је грађане САД да буду изузетно опрезни уколико путују у Саудијску Арабију. Представници Мисије САД у Саудијској Арабији и њихове породице немају дозволу да користе аеродром у Абхи без одобрења шефа Мисије, јер је он често мета напада дроновима и беспилотним летелицама из Јемена.


УМЕСТО ВИЗА, САНКЦИЈЕ САД

ИРАНСКИ председник Хасан Рохани (на слици) и министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф можда неће ићи на заседање Генералне скупштине УН, јер им САД нису издале визе. Истовремено, амерички председник Доналд Трамп је изјавио да ће "знатно" пооштрити санкције Ирану.