Министар одбране Аустрије Томас Штарлингер у извештају о стању аустријске војске приказао је катастрофалну слику, наводећи да армија није тренутно у стању да обезбеди заштиту грађана на целој територији Аустрије.

Прочитајте још: МИНИСТАР ОДБРАНЕ АУСТРИЈЕ УПОЗОРИО: Војска више није у стању да штити становништво

Војсци је, за нормално деловање, неопходна инвестиција од 16,2 милијарди евра, а акутно неопходно је 900 милиона евра.

Уколико се под хитно не обезбеде већа средства за војску она ће у наредних десет година у потпуности изгубити могућност да обавља своје задатке, упозорава Штарлингер.

Прочитајте још: Аустријској војсци прете банкротом, отказују манифестације

У извештају се препоручује повећање буџета за одбрану у наредној години са актуелних 2,2 на 3,1 милијарду евра, као и постепено подизање издвајања на један одсто БДП-а до 2030., те и хитну одлуку о ваздушној одбрани.

Само мобилност оклопне јединице захтева шест милијарди евра, а ваздужна одбрана 2,2 милијарди ера.

Извештај се заснива на експертизи из земље и иностранства.

"Свет постаје опаснији и постоји повећана потреба за заштитом", рекао је Штарлингер додајући да уз постојећи буџет војска неће моћи више да пружа помоћ код елементарних непогхода, операцијама заштите, а ни асистенције полицији.

Извештај процењује да 2030. ниједна јединица војске више неће бити у могућности да обавља своје задатке, ако не уследи повећање буџета и буду спроведене инвестиције.

"Највећи проблем је одбрана од дронова. Изузев пар сензора немамо ништа ", навео је Штарлингер.

Он је указао да опасности постају све комплексније и да се свет суочава са опасностима хибридних напада, систематских терористичких напада, као и екстремним појавама као што су масовна миграција, нестанак струје, такозвани " Blackout ", пандемије, елементарне и техничке непогоде.

Од 300 објеката који су оцењени као критична инфраструктура коју војска треба да штити са актуелном опремом може да се обезбеди свега половина, додао је он.

Тренутно војни буџет износи 2,2 милијарди ева, а један одсто БДП-а било би више од четири милијарде.