ПАРИЗ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


ФРАНЦУЗИ све више истичу утицај прве даме републике Брижит Макрон и њену умешаност из сенке у важне државничке одлуке које доноси њен супруг, председник Емануел Макрон.

Тако је гледана информативна телевизија БФМ објавила репортажу у ударном термину о њеном правом положају у Јелисејској палати. Велики број сведока истиче да одатле дискретно вуче конце и утиче на супруга.

Многи наглашавају да је Макронова кандидатура била њена идеја и да без ње он вероватно сада не би био у Јелисеју.

Саветује шефа државе, али и друге чланове кабинета. Макрон сам признаје да не може без ње. У распореду обавеза, чак и када је Макронов дан пребукиран, Брижит је захтевала да буде одвојено време за њих двоје, више пута дневно, бар по неколико минута.

Присуствује и вечерама које председник два пута месечно организује с министрима и сарадницима. Слуша шта се прича и, ако је питају за мишљење, отворено каже шта мисли. На политички живот у земљи утиче и тако што свом мужу понекад предлаже личности за високе функције, чак и када је реч о министрима. Једина је, кажу, која сме да му скрене пажњу на лоше потезе, као што су неки непопуларни излети пред камерама.

Води рачуна о сваком детаљу, а променила је и декор унутар палате. Њене одаје, од 600 квадрата у неколико повезаних просторија, у којима има канцеларију, налазе се у источном крилу Јелисејске палате. Председнички кабинет је пресељен одмах поред, за разлику од времена Николе Саркозија или Франсоа Оланда, који су заузимали класични Златни салон. Зато је све више оних који говоре о пару на власти.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕТАНЈАХУ УПОЗОРИО: Секс на дан избора - опасност

Слика о Брижит Макрон се у јавности погоршала у побуни "жутих прслука". Она је представљала инкарнацију блештавила, елеганције и буржоаских навика, па је постала негативни симбол грађанског бунта. Упућивали су јој погрдне повике на улици, звиждали јој на стадиону, поредили је са Маријом Антоанетом. Коментарисали су њен изглед и године, а с тим су наставили и касније, као, на пример, недавно, бразилски званичници.

Сматра се да је председнички пар, у ком се истиче Брижит Макрон, одвојен од реалности. Са тим имиџом ће морати да се супротставе и предстојећим социјалним превирањима.


ТРОШКОВИ

ПОСЕБНОМ повељом у Француској је утврђена улога прве даме која се бави хуманитарним и образовним радом и сличним активностима, за шта не прима плату. Али, има свој кабинет и четири асистента за које се издваја 280.000 евра годишње. Ту има још трошкова, за фризера и шминкерку, али и обезбеђење или седам особа које дневно читају 150 до 200 њој упућених писама.