Глобалне цене енергената скочиле су данас после напада на кључна нафтна постројења у Саудијској Арабији којим је онеспособљено више од пет одсто глобалног снабдевања тим енергентом.

Напад је извршен дроновима у суботу на два нафтна постројења у Саудијској Арабији, једно од којих је највеће на свету, чиме је смањено за преко 50 одсто производња саудијског државног нафтног гиганта Арамко.

Могло би да потраје недељама да постројења поново почну да раде пуним капацитетом. Арамко је саопштио да је због напада његова дневна прозводња нафте пала за 5,7 милиона барела дневно, што представља више од пет одсто светске дневне производње. Већина ове производње иде у Азију.

Прочитајте још - НАПАД ДРОНОВА: Срце нафтног постројења Арамка оштећено у нападу (ВИДЕО)


Референтна сирова нафта Брент скочила је за скоро 20 одсто на почеку трговања јутрос пре него што се у наставку трговања смирила на порасту од 10 одсто и продавала се за 66,28 долара по барелу.

Цена западнотексашке сирове нафта порасла је девет одсто, а бензин и уље за грејање су скочили осам односно седам одсто пре отварања тржишта у Њујорку.

Амерички званичници објавили су сателитске снимке оштећења у центру главног саудијског нафтног поља и фабрике за прераду нафте, наводећи да разарање указује да је суботњи напад дошао из Ирака или Ирана, а не из Јемена, како су тврдили јеменски Хуту побуњеници који су преузели одговорност за напад.

Иран је америчке наводе назвао "максималним лажима" и одбацио било какву одговорност за напад. Ирак је такође навео да напад није изведен са његове територије.

Саудијска Арабија обећала је да ће из својих залиха надокнадити мањак и одржати снабдевање глобалних тржишта и жури се да поправи оштећења на свом постројењу Абкаик и нафтном пољу Кураис.

Фото Танјуг-АП

Амерички председник Доналд Трамп рекао је у недељу да Америка верује да зна ко је иза напада, његов државни секретар Мајк Помпео је окривио Иран претходног дана. Трамп је преко твитера написао да чекају проверу и да чују од Саудијаца за кога они верују да је иза напада да би одлучили како ће даље.

Један амерички званичник рекао да су све опције могуће укључујући и војни одговор али да нису још донете одлуке.

НАЈВЕЋИ СКОК ЦЕНЕ НАФТЕ ОД 1991. ГОДИНЕ

Напад на највећу фабрику за прераду нафте Арамко у Саудијској Арабији умањио је за пет одсто светску производњу нафте и изазвао највећи скок цена тог енергента од 1991. године, након што су амерички званичници за напад окривили Иран.

Цене нафте скочиле су јутрос за око 10 одсто, након што је напад на највећу фабрику за прераду нафте Арамко у Саудијској Арабији смањио производњу за више од 5,7 милиона барела сирове нафте дневно.

Након почетног скока, цене сирове нафте су се стабилизовале, а трговци анализирају могуће дугорочне импликације.