МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

СА 80 милиона хектара Русија ће ове године пожњети 118 милиона тона жита што је у односу на лани више за пет милиона тона. Посебно је важно што ће ове године бити више три милиона тона пшенице па ће имати довољно не само за своје потребе него и да повећа извоз.

За шест последњих година Русија је повећала производњу пшенице за 40 одсто.

Министар пољопривреде Русије Дмитриј Патрушев који је ових дана "рапортирао" председнику Путину, тврди да је интерес купаца за руску пшеницу све већи. У августу је Саудијска Арабија потписала уговор дајући предност руској у односу на немачку пшеницу. Египат и Јужна Африка су се определили такође за руску пшеницу уместо за француску.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Путин: Пољопривреда профитабилнија од извоза оружја

У разговору са председником Путином министар пољопривреде Дмитриј Патрушев се похвалио и повећаном производњом млека. Очекује се да ће до краја године бити произведен 31 милион тона млека. Годинама је у Русији био пад производње млека због смањивања броја крава, оваца и коза.

Тако изгледа да су западне санкције, што се тиче руске пољопривреде, имале - позитиван ефекат!

Руси су се боље организовали, држава је више подржавала своје произвођаче па сада имају сасвим довољно месних прерађевина и разних сирева. Пилетину, јаја и свињетину Русија одавно не увози, а тог меса има довољно и за извоз. Једино што и даље мора да увози је говеђе месо, које купује углавном у Јужној Америци.

Руски председник Путин и министар пољопривреде Патрушев

То што сада због санкција у продавницама нема француске гушчије паштете или француских и швајцарских сирева и шпанског пршута, обичне грађане Русије уопште не брине јер то ни до сада нису куповали.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Руси дроном "обрађују" њиве

Једнио је неоспорно без обзира на све западне санкције и блокаде, руске продавнице хране никада више неће бити празне као у време Јељцинове владавине. Главни проблем је, како недавно рече председник Путин, спор раст плата и пензија а избор робе у продавницама је заиста велики. Ко има пара може да живи и да уопште и не зна да постоје западне санкције.


НАЈВЕЋИ КУПАЦ

ГЛАВНИ купац хране из Русије је Кина где је већ извезено ове године за две милијарде долара. Велики купци жита и других пољопривредних производа из Русије су Турска, Иран, Египат, Казахстан и Белорусија. Циљ Русије је да до 2024. године повећа извоз хране у вредности до 45 милијарди долара.