МОСКВА
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


АМЕРИЧКОГ шпијуна Олега Смољенкова чим је нестао у Црној Гори 2017. године, Русија је тражила преко - Интерпола. Марија Захарова, портпаролка Министарства спољних послова Русије, објаснила је да се Москва обратила Интерполу јер је грађанин Русије нестао заједно са породицом у иностранству, тачније у Црној Гори на одмору.

Московски новинари су покушали да сазнају нешто више о раду Олега Смољенкова у председничкој администрацији од његовог бившег шефа Јурија Ушакова, иначе помоћника за спољну политику председника Путина али је он одговорио кратко: немам коментара!Смољенков се зближио са Ушаковим у време док је садашњи Путинов саветник радио као амбасадор у САД.

Једино што је потврђено јесте да је Олег Смољенков заиста радио у председничкој администрацији а пре тога у администрацији владе. Путинов портпарол Дмитриј Песков је казао да је Смољенков заиста радио неколико година у председничкој администрацији а затим је био отпуштен пре две године.

Бег Олега Смољенкова у САД је и даље у фокусу пажње руских медија. Пошто су Олег и његова жена били већ у браку, московски новинари су успели да пронађу њихове бивше партнере и родбину.

Интересантно је да је супруга Смољенкова Антонина повела са собом у САД и малолетног сина из првог брака Иљу. Њен први супруг Јевгениј тврди да се растао од жене јер је контролишући њен телефон видео да је она у вези са Олегом Смољенковом кога је упознала у Америци где јој је мајка радила као зубар при руској колонији дипломатских сарадника.

У то време Антонина и Олег Смољенков су радили код Јурија Ушакова. Бивши руски амбасадор у Вашингтону по повратку из САД 2008. запослио је код себе Олега као помоћника а Антонину као секретарицу.

Прочитајте још - Шпијун из Москве побегао преко Црне Горе и Бондстила

Новинари су успели да пронађу и прву жену Олега Смољенкова, Регину која сада живи са другим мужем у Француској. Олег и Регина су се упознали на московском универзитету Мориса Тереза, а касније су заједно живели у Вашингтону. Тамо се Олег формално водио као сарадник конзулата а заправо се бринуо за куповину хране и водио је продавницу за руске дипломате. Брачни пар се растао јер нису могли да имају децу.

Репортери Комсомолске правде пронашли су и Олегову ташту, зубарку која је испричала да је са зетом и ћерком разговарала само о свакодневном животу а никада није причала о политици па и не зна ништа о његовој сарадњи са америчким обавештајцима.Тврди да је после бега зет само једном звао телефоном и то на послу, да пита јесу ли живи и здрави.

На питање шта је то важно могао да саопштава Олег американцима за сада нема правог одговора. Питање је тим интригантније што су амерички медији већ објавили фотографије велике куће коју је Олег купио у Вирџинији.

Да је био мали или једнократни доушник Американци га не би тако добро наградили.