Заговорници независности Каталоније напали су четворо новинара шпанских медија током протеста испред регионалног парламента у Барселони, показују снимци објављени дан касније, када је те догађаје осудила и шпанско удружење новинара.


Репортерка Анхела Гарсиа Ромеро са шпанке јавне телевизије РТВЕ погођена је каменом или лименком док се у среду уживо јављала с места догађаја.

У кадар су јој улазили демонстранти ометајући сниматеља и емитовање.

Диана Мата, репортерка приватне телевизије Антена 3, и њен сниматељ такође су вређани и физички ометани током преноса, јавља
Europeanjournalists.org.

"Агресија представља неприхватљиви напад на слободу изражавања и информисања, темеља демократије. Ови нови напади на новинаре потврђују да се у Каталонији слободно извештавање суочава са великим ограничењима", известила је у четвртак Шпанска федерација новских удружења (ФАПЕ).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОДРШКА ОТЦЕПЉЕЊУ: На улицама Барселоне 600.000 људи (ФОТО)

У среду се на улицама Барселоне окупило 600.000 заговорника независности обележавајући национални дан Каталоније, Диаду, саопштила је градска полиција.

То окупљање је протекло без инцидената.

Али око 1.000 особа се организовало преко друштвених мрежа и око 20 часова дошло пред парламент тражећи оставку владајућих политичара оптужујући их за издају идеје самосталне републике Каталоније.

Ту је дошло до напетости с интервентном полицијом која је окружила прилазе парламенту и поставила металне баријере.

Бацане су лименке и димне бомбе.

"Тај протест и та група људи нису били део организованог програма националног дана Диаде. Они немају везе с организаторима", рекао је бивши председник каталонске владе Артур Мас гостујући на јавној телевизији РТВЕ и осудио напад на новинаре.