Десничар Матео Салвини више није у италијанској влади, међутим његову оштру избегличку политику подржава огромна већина Италијана, пише немачки Дојче веле, уз констатацију да су у Риму спремни на попуштања, али само ако ЕУ покаже солидарност.

Италијански премијер Ђузепе Конте боравио је у Бриселу дан након што је нова владајућа коалиција покрета "Пет звездица" и Демократа потврдила да остаје на челу Владе, а са будућом председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен разговарао је и о италијанској избегличкој политици.

Конте је у више наврата најавио да ће борба против илегалне миграције и кријумчара бити пооштрена, али да би потражиоци азила који имају право на останак требало да буду боље интегрисани.

Прочитајте још - МИГРАНТ ПОГРЕШИО АУТОБУС: Желео у Италију, стигао у Сребреницу

За разлику од претходног министра унутрашњих послова, нова министарка Лучана Ламордезе законе о миграцијама неће тумачити тако строго.

"Салвини је са овог положаја водио веома јаку предизборну кампању. Сада следи покушај да се врати нормалном раду, што значи обезбеђење лука и националних интереса Италије", оценио је стручњак за Луц Клинкхамер из немачког историјског института у Риму.

За сада није јасно да ли ће италијанске луке бити поново отворене за спасилачке бродове приватних организација.


"Можда ће престати да криминализују поморско спашавање. Али то не значи и отварање лука", рекао је Клинкхамер.

У Бриселу је стари-нови италијански премијер Конте инсистирао да се мигранти и избеглице из Италије одмах, према обавезујућем кључу, расподеле у друге земље ЕУ.

Према истраживању листа Коријере дела Сера, убедљива већина Италијана се слаж са мигрантском политиком Лиге и затвореним лукама.

"Већина Италијана је задовољна затварањем лука. Истинска промена ове политике би новој влади могла веома наштетити", каже за DW политиколог Ђовани Орсина са Универзитета ЛУИСС у Риму.

Он је додао да очекује да се промени реторика, али не и политика.

"Уколико влада то уради, упашће у проблеме", рекао је Орсина.

Премијер Конте се у среду током посете Бриселу показао спремним на компромис, а уколико се на нивоу ЕУ створи трајни механизам за расподелу миграната, Италија би могла да пристане на наставак мисије Софија.