Одлазећи председник Европске комисије Жан-Клод Јункер критиковао је одлуку своје наследнице да створи комесара за "заштиту европског начина живота", јер се тиме сугерише да је прихватање миграната противно вредностима континента.

Највиши тим Урсуле фон дер Лајен, укључио је одговорност за миграцију у ресор новог грчког комесара, Маргаритиса Схинаса, под новоотворени портфељ "Заштита европског начина живота".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кандидати стрепе пред вaжан испит

Та одлука је, међутим, изазвала тренутну реакцију различитих политичких странака, које су се успротивиле употреби фразе коју користи крајња десница, називајући је "увредом" и "неприхватљивом".

У ономе што Politico.eu оцењује као крајње необичну интервенцију пре него Фон дер Лајен званично ступи на дужност, Јункер је рекао за Јуроњуз да се противи овом потезу и предвиђа да ће бити преиначен.

"Не свиђа ми се идеја да се европски начин живота противи миграцијама. Прихватање оних који долазе издалека је део европског начина живота", рекао је одлазећи председник Комисије.

"Европски начин живота" значио је спајање главних талената и енергија, и поштовање других, без обзира на њихову боју и порекло", рекао је Јункер.

Додао је да титула посла не одговара Схинасовим вредностима, који је био његов главни портпарол током последњих пет година.

Европски посланик за обновљену Европу Паскал Канфин рекао је у среду да ће његова група тражити да Фон дер Лајен промени наслов портфељеа.

Портпаролка Европске комисије Мина Андрејева рекла је данас да "нема промене имена или било какве промене које треба објавити", додајући да "у овом тренутку очигледно нема брзе одлуке".