БАНКАРСКИ гигант, крупан извозник капитала и један од светских центара моћи, „Џеј Пи Морган“ у уторак је, поруком својим клијентима, уједно дао и процену будућности британског премијера Бориса Џонсона, који је управо распустио парламент, тврдећи да не намерава да поднесе оставку, већ да Лондон "разведе" од Брисела до 31. октобра. Но, Малколм Бар, водећи економиста за Британију куће „Џеј Пи Морган“, упозорава клијенте да је од опција са којима се суочава Џонсон најизвеснија она да ће британски премијер - поднети оставку!

Бар оцењује да су преостале, али мање вероватне, могућности да премијер представи посланицима прихватљив споразум са ЕУ, или да повуче обећање да ће до 31. октобра извести земљу из Уније. Џонсон понавља да ће Острво напустити ЕУ до краја октобра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Краљица одобрила закон којим се спречава Брегзит без споразума

У међувремену, британска влада је, први пут после 70 година, у уторак и формално суспендовала Парламент током наредних пет недеља, церемонијом у Дому лордова. Церемонију је, међутим, пратила не само напетост због блокаде "брегзита", већ и огромно незадовољство посланика.

Председавајући Доњег дома Џон Беркау изразио је незадовољство рекавши како многи сматрају да је суспензија "акт преваре извршне власти". Група посланика из редова опозиционих лабуриста изразила је протест узвикујући: "Срам вас било", док су држали папире с натписом "Ућуткани".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Џонсон шаље посланике кући

"РАЗВОД" 31. ОКТОБРА Према закону, Британија из ЕУ излази 31. октобра, без обзира на то да ли је споразум о "разводу" усаглашен с Бриселом или не. Међутим, нови закон, који је потврдила и краљица, приморава Џонсона да затражи одлагање "брегзита" до 31. јануара следеће године, сем ако излазак, са споразумом или без њега, не потврде посланици до 19. октобра.

Посланици ће се вратити у Парламент 14. октобра, нешто више од две недеље пре рока за "брегзит", док опозиција наставља да оптужује Џонсона да покушава да заустави законодавце да проуче његов план за "брегзит". Пре распуштања је британски парламент на седници која се одужила и после поноћи, задао последњи у низу удараца Џонсону, пошто је само 239 посланика, од укупно 650, у Доњем дому гласало за његов поновљени предлог да се избори организују 15. октобра.

Џонсон је желео да се избори одрже пре Самита ЕУ 17. октобра, и пре рока када би Британија требало да напусти европски блок. После неуспеха Џонсон није одустао:

- Идем на тај кључни Самит 17. октобра и без обзира на то на колико начина овај парламент намерава да ми веже руке, настојаћу да постигнем споразум у националном интересу. Ова влада више неће одлагати "брегзит"! - поручио је Џонсон.