Албанско Тужилаштво за тешке злочине тражи 12 година затвора за Саимира Тахирија, бившег министра унутрашњих послова због умешаности у трговину наркотицима.

Тахири је, заједно с Јаелдом Целом, бившим директором полиције познатог албанског летовалишта Валона, и бившим полицајцима Соколом Боденом и Ђерђом Кохиљијем, оптужен за "трговину наркотицима" и друга кривична дела у оквиру организоване криминалне групе.

У међувремену, Суд за тешка кривична дела прихватио је жалбу Тахирија, што бившем министру омогућава да добије смањење казне за једну трећину, пренео је албански портал Сот њуз.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бивши министар полиције оптужен за трговину дрогом поделио парламент

Између 2014. и 2017. Албанија је постала главна земља произвођач и трговац канабисом у Европи, што су потврдили Еуропол , амерички Стејт департмент и УН, а током тог периода, опозиција је оптуживала владу Едија Раме, посебно тадашњег министра унутарњих послова Саимира Тахирија, да је директно умешан у нарко бизнис.

У марту 2017. тада министар Тахири задужен за полицијске снаге и граничну контролу земље, замењен је након повећаног притиска опозиције.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Albanija: Bivši ministar umešan u skandal s drogom?

Прве оптужбе против Тахирија у вези са трговцима наркотицима изнео је Дритан Загани, полицајац у служби за борбу против наркотика, а након што је оптужен за цурење информација, ухапсила га је албанска полиција.

Загани је побегао тражећи политички азил у Швајцарској, где је изјавио да је његово хапшење било освета министра Тахирија за истрагу о његовој повезаности са трговцима дрогом.