ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА: MOСКВА


ПРВИ резултати недељних избора за скупштину Москве показују да ће у њој седети највише самосталних, независних кандидата, јер од укупно 45 посланичких места њих ће бити 26 у клупама.

Али треба знати да су многи представници владајуће партије Јединствене Русије на чијем је челу Дмитриј Медведев, наступили као независни кандидати, па отуда секретар Главног савета ове странке Андреј Турчак каже да ће од 45 заступника у парламенту главног града Русије бити 25 њихових посланика, дакле представника Јединствене Русије.

На другом месту су комунисти са 13 мандата. Следе партије Јаблоко са три мандата, а исто толико има и Справедљива Русија.

Уколико ови резултати постану и званични онда би Јединствена Русија имала за трећину мање посланичких места него што је имала до сада.

Наиме, на прошлим изборима 2014. године, Јединствена Русија је освојила 28 посланичких места на листи под својим именом, али је уз то имала и 10 независних кандидата уз себе, па је стварни број којим је располагала био 38 посланика и тако имала апсолутну већину у Moскви. У новој скупштини ће бити девет старих посланика Јединствене Русије који су били на листи као самостални кандидати.

Слаб одзив у престоници Русије,фото АП

Посланици у скупштини се бирају на пет година.

Још једна одлика ових избора у престоници је мала излазност јер изгледа да су се Московљани заситили изборне кампање, туча и међусобог оптуживања, што је све претходило гласању у недељу, па је на биралишта изашло само 21,7 одсто грађана, што је двоструко мање него по регионима где је просечна излазност на биралиштима у унутрашњости је била 41,2 одсто, што је више него пре пет година када је била 34,6 одсто.

БЕЗ ПАРТИЈЕ ЧАК пет губернатора које је пре тога именовао Путин наступили су на изборима као самостални кандидати а не представници Јединствене Русије. Реч је о губернаторима Астраханске, Курганске, Чељабинске области, Сахалина и Забајкалског краја.

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин је изјавио да се нада да ће партијска разноликост градске скупштине бити корисна. Он је истакао да су недељни избори били "најемоцијоналнији и најконкурентнији у новијој историји".

У недељу је у Русији био дан избора у којима су се у 16 субјеката федерације бирали руководиоци.

Аналитичари објашњавају да су многи представници Јединствене Русије ишли на изборе као самостални кандидати због пада рејтинга њихове партије. Тако је и кандидат за градоначелника Санкт Петербурга Александар Беглов наступио као самостални кандидат мада су га раније својатали у Јединственој Русији. Да је Беглов имао разлога да буде уверен у своју победу, доказ је да је добио 64,6 одсто гласова.


Прочитајте још: Уједињена Русија изгубила трећину на московским изборима


Многи грађани Русије окривљују Јединствену Русију за пад животног стандарда и провођење непопуларних реформи. Недељу дана пре избора рејтинг Јединствене Русије био је 32,5 одсто а ниво поверења премијера Дмитрију Медведеву, лидера те партије 39,3 одсто, што је најмањи резултат од 2012. године.

фото ЕПА

Рејтинг Јединствене Русије коју многи у народу зову "партија чиновника" пада и због тога што је један број губернатора и високих руководилаца који су били њени чланови, ухапшен због злоупотреба.


ПОЗИВ НАВАЉНОГ

ОПОЗИЦИОНИ лидер Алексеј Наваљни је уочи гласања препоручио свим опозиционим присталицама да изађу на локалне изборе и гласају за оног опозиционог кандидата који има највеће шансе да победи владајућу Јединствену Русију.