ПРЕДЛОГ британског премијера Бориса Џонсона о расписивању ванредних избора опозиција је одбила по други пут, после чега је станар Даунинг стрита, како је рекао, решио да посланике пошаље кући. Тиме ће британски парламент, уз претходни "благослов" краљице Елизабете, бити суспендован до 14. октобра.

Опозиционе странке чврсто захтевају да премијер спроведе закон о немогућности изласка из ЕУ без споразума, укључујући могућност продужења рока за "брегзит". Но, Џонсон им сада, суспензијом парламента, ограничава могућност да зауставе његове планове о "брегзиту".

Џонсонови саветници одржали су дан раније састанак чија је главна тачка дневног реда била како спречити парламент да наметне тромесечни продужетак рока за "брегзит", ако не дође до споразума са ЕУ. После неочекиване оставке министарке рада Амбер Руд, из Џонсонове владе стигла је порука да је премијер одлучан "да се држи плана" о изласку Британије из ЕУ 31. октобра, и то са споразумом или без њега.

Прочитајте још - НЕРЕДИ У ЛОНДОНУ: Туча противника и присталица Брегзита (ВИДЕО)

Џонсон, који је већ изгубио већину у парламенту, због чега је избацио 21 побуњеника из Конзервативне странке, јуче је казао да жели споразум о "брегзиту" 18. октобра, на Самиту ЕУ, додавши да није обесхрабрен покушајима парламента да блокира "развод" од Брисела без договора.

Но, главна тачка спотицања споразума са ЕУ тиче се границе Ирске и Северне Ирске, такозваног бекстопа, па се британски премијер упутио одмах у Даблин на састанак са колегом Леом Варадкаром. Недуго пошто је ту био потпредседник САД Мајк Пенс, који је у Лондону пренео Џонсону подршку шефа Беле куће Доналда Трампа, британски премијер је у Ирској рекао да доноси идеје за решење проблема "бекстопа".

фото АП


Џонсон и Варадкар су после састанка саопштили да је сусрет био "позитиван и конструктиван", али да су остали и "важни недостаци". Састаће се, кажу, поново у "блиској будућности".

- Желим да знате да бих највише волео да постигнемо споразум - истакао је Џонсон.

Министар финансија Саид Џавид рекао је да ће премијер покушати да осигура нови споразум на Самиту ЕУ 17. и 18. октобра, али неће тражити одлагање изласка из Уније.

Данас по подне је британска краљица Елизабета дала коначно одобрење закона којим се спречава премијер Борис Џонсон да изведе земљу из ЕУ без споразума 31. октобра.

Краљичина сагласност сматра се формалношћу након што је закон усвојен у британском парламенту.


КЉУЧ ЈЕ НА ГРАНИЦИ

ПРЕМА одредбама о "бекстопу", односно механизму који треба да обезбеди да између Северне Ирске и Ирске не буде "тврде границе" после "брегзита", Британија би ушла у привремену царинску унију с ЕУ. То би значило да између Ирске и Северне Ирске, која је иначе, део Велике Британије, не би било царинских прегледа. Тада би се морале увести провере за робу из Северне Ирске у остатак Британије, што неки сматрају угрожавањем територијалног интегритета Уједињеног Краљевства.