Смртоносне алге „које могу да вас убију у секунди“ покриле су шест француских плажа.

Шест плажа у француској Бретањи затворено је због опасних морских алги накупљених у плитким увалама, које су постале познате и као француске „убице из муља“.

Деценијама су се у увалама на северозападној обали Бретање нагомилавале потенцијално смртоносне зелене алге, објавио је „Гардијан“. Заштитници животне средине кажу да је цветање необично велике количине зелених алги повезано са нитратима у ђубривима и са отпадом из интензивног узгоја свиња и живине, који се улива у речни систем и улази у море.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Poneli pesak sa plaže kao "suvenir", sada im preti dugogodišnja robija

Када се алге разграђују, џепови отровних гасова сумпороводика буду заробљени испод коре, што чини да је слузава морска трава потенцијално погубна за људе, ако на њу нагазе.

Еколог Андре Оливу наглашава да алге „могу да убију за неколико секунди“.

Отровни муљ може довести до губитка свести и застоја срца, а еколози кажу да се проблем погоршао овог лета због „изузетно“ високих температура, преноси „Франс 24“.

Најмање две особе су умрле и неколико десетина животиња је настрадало од удисања отровних испарења у том подручју, мада медији упозоравају да има још смртних случајева.

Фото ЕПА

„Око 20 људи сваке године умре на обали, а држава овом проблему не посвећује довољно пажње“, рекао је еколог Инес Лерауд.

Са друге стране, Тиери Бурлот, заменик шефа животне средине за регију Бретање, рекао је да је ситуација постала мање драматична, због државних иницијатива које су у последње време значајно смањиле нитрате у водном систему.

„Бретања има око 2700 км обале, а мање од 5 одсто је погођено феноменом “, додао је он.

„Пре петнаест година, у најгорем тренутку, прикупљали бисмо по 30.000 тона алги годишње са одређених плажа. Сада прикупимо 10.000 тона годишње“, рекао је Бурлот.

Фото ЕПА

sputniknews.com