Јоханес Хан, којег је Аустрија именовала за члана нове Европске комисије, могао би добити кључни ресор у тој институциији ЕУ.

Према писању бечког дневника "Стандард" међу новинарима је кружила листа са именима и надлежностима нових чланова Европске комисије у којој је Хан био планиран за ресор унутрашњих питања и миграције.

Међутим, лист сазнаје да је то било само размишљање нове шефице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, која сада намерава Хану да додели ресор финансија ЕУ, који је до сада водио Гинтер Етингер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
„ТАКМИЧЕЊЕ УВРЕДАМА”: Мере лепоту Брижит Макрон

Хан је желео да остане на месту комесара за проширење, и буде даље надлежан за спољне односе ЕУ, али је у Комисији обичај да комесари и службеници редовно мењарју ресоре.

Ресор финансија у Комисији се убраза у "кључне" надлезности, јер је надлежни комесар један варста министра финансија и тако надзире све програме и политичке пројекте, односно приходе из држава чланице.

Идуће године треба да се преговара о новом буџету, што ће бити шкакљиво политичко питање, које очекује комесара за финансије.