МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


ХАПШЕЊЕМ на аеродрому у Напуљу у Италији Александра Коршунова (57), директора за развој бизниса руске Обједињене корпорације за производњу мотора, на захтев Вашингтона, изазвало је велико негодовање у Русији и та нова шпијунска афера ће сигурно погоршати међусобне односе двеју велесила. Коршунова оптужују за индустријску шпијунажу тј. да је украо тајне за прављење америчког мотора да би се направио руски мотор за национални пројект авиона МС-21.

Прочитајте још:Американац оптужен за шпијунажу у Русији тврди да су га тукли у затвору

Американци тврде да је Коршунов ангажовао за консултанске услуге Италијана Мауриција Паола Бјанкија, који ради у италијанској компанији "Аернова" и који је у фебруару ове године дао извештај у коме су препоруке за прављење конструкције редуктора за руски мотор ПД-14. Американци тврде да је документ о редуктору њихов "ноу-хау" и да је украден да би се правио мотор за средњемагистралне авионе МС-21 који носи име ПД-14 и његову модификацију ПД-35.

Прочитајте још: Рускиња осуђена у САД због шпијунаже

Руски професор и авио-конструктор др Виктор Чујко каже да је то што тврде Американци бесмислица. Он тврди да у конструкцији мотора ПД-14 уопште нема никаквог редуктора, као што га нема ни мотор ПД-35. Чујко објашњава да су то мотори без редуктора, па је глупо оптуживати Русе да су украли "рецепт" за његово прављење.

- Све америчке оптужбе о крађи препорука за прављења мотора су глупост. Споменути мотори су конструисани и направљени у руским фабрикама - категоричан је професор Чујко.

На прављењу споменутих мотора били су ангажовани 52 фирме, института и фабрика.

- Уверен сам да су Американци дигли буку због тога што је тај руски мотор по карактеристикама бољи од њиховог - каже Чујко.

Руси су одлучили да нуде страним купцима у две варијанте са америчким мотором ПВ 1400Г компаније Pratt&Whitney, као и са руским ПД-14, који је направила фабрика у Перму. Наводно да је био договор да првих 20 авиона буде са америчким моторима. Интересантно је да неки од руских сајтова критикују председника "Ростеха" Сергеја Чемезова, који је Путину говорио да је авион МС-21 потпуно направљен у руским фабрикама, а испада да су за њега потребне и америчке компоненте.


ДИПЛОМАТА

Александар Коршунов је бивши дипломата који је радио као трећи секретар МИП-а СССР-а, затим је био вицеконзул Русије у Турској. Осим дипломатске академије, завршио је бечку Вишу школу економике. Говори енглески, француски и турски.
НЕЛОЈАЛНО

- Коршунова оптужују за крађу тајни. Али ми смо закључили уговор са италијанском фирмом за консултације. То је светска пракса, отворен комерцијални посао. Мислим да се ради о нелојалној конкуренцији - објаснио је Путин.