Горњи дом британског парламента усвојио је закон којим се блокира брегзит без договора 31. октобра, тако што премијера Борса Џонсона приморава да од Брисела затражи продужење рока за излазак Велике Британије из Европске уније до 1. јануара.

Очекује се да закон, који је претходно у уторак усвојио Доњи дом парламента, краљица Елизабета Друга потпише у понедељак, преноси Ројтерс.

Џонсон је тај закон назвао "законом предаје" и рекао да је угрозио његове преговоре са ЕУ тако што је отклонио претњу од изласка Британије из тог блока без договора.

Он је у четвртак истакао да би пре био "мртав у јарку" него што би одложио Брегзит.

Прочитајте још - Борис Џонсон спреман и на изборе: Нека бирачи пресеку!

Џонсон је избацио 21 посланика из своје владајуће Конзервативне партије зато што су се придружили опозиционим странкама приликом усвајања закона у Доњем дому парламента.

Премијер је рекао да у Британији сада морају да се одрже општи избори, како би гласачи одлучили ко ће преговарати са Бриселом.

Опозиционе партије су одбиле могућност расписивања избора, за шта је потребна подршка две трећине посланика у Доњем дому, наводећи да не желе да дозволе Џонсону да диктира време одржавања таквог гласања.


БОРИС ЏОНСОН О ОСТАВЦИ

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да не жели да размишља о оставци, пренео је у петак Радио Слободна Европа (РСЕ).

"Отићи ћу у Брисел, издејствоваћу споразум и осигураћемо излазак из Европске уније (ЕУ) 31. октобра. То морамо учинити", рекао је Џонсон.

Прочитајте још: ЏОНСОН ОДЛУЧАН: Радије бих био мртав у јарку него да одложим Брегзит

Британски премијер је рекао да не жели да "размишља о хипотези" да поднесе оставку.

Горњи дом британског парламента, Дом лордова, данас ће завршити расправу о закону који блокира Брегзит без договора, пошто је закон усвојен у Доњем дому, наневши пораз Џонсону.


У међувремену, опозициона Лабуристичка партија неће у понедељак подржати нови покушај Бориса Џонсона да распише превремене парламентарне изборе.

Опозиција је у среду већ одбацила ту идеју.

За расписивање ванредних избора потребна је двотрећинска подршка посланика, а Џонсон је у среду изгубио парламентарну већину.

Опозиција жели да пре изласка на биралишта Џонсон осигура одлагање Брегзита, уколико се у међувремену не постигне споразум са ЕУ.

ОДРЖАНА НОВА РУНДА ПРЕГОВОРА БРИТАНИЈЕ И ЕУ О БРЕГЗИТУ

Британски пеговарач Дејвид Фрост одржао је у петак у Бриселу другу рунду техничких преговора са званичницима Европске уније о споразуму о брегзиту.

Европска унија наводи да и даље чека предлоге британске владе за решење политичког ћорсокака око повлачења Велике Британије из тог блока, преноси АП.

Портпарол Европске комисије Наташа Берто рекла је у петак да је, уколико се жели наставак у преговорима, кључно да ЕУ од Велике Британије добије конкретне предлоге за промене у споразуму о повлачењу, које морају да буду у складу са тим споразумом.

Прочитајте још: БУРНО У БРИТАНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Гласање о одржавању избора на - бис

Преговори ће се наставити следеће недеље.

Посланици Доњег дома британског парламента усвојили су у уторак закон, који има за циљ да спречи брегзит без споразума, а премијера Бориса Џонсона обавезује да од Брисела затражи да се продужи рок за брегзит после 31. октобра.