Бугарска је оштро критиковала изложбу о Другом светском рату коју је организовала руска амбасада обележавајући "ослобађање источне Европе од нацизма", наводећи да је тај регион уместо тога био подвргнут репресији од стране "бајонета совјетске војске" која је трајала пола века.


У саопштењу Министарства иностраних послова Бугарске, која је деценијама била "совјетски сателит" у источној Европи, а сада је "западна демократија", позива се руска мисија у Софији "да не заузме став у знак подршке сумњивој историјској тврдњи", која је долазак совјетских снага 1944. третирала као ослобођење, пренео је Ројтерс.


Наводи се и да ова позиција представља мешање у унутрашње ствари Бугарске, која је сада чланица Европске уније и НАТО савеза.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ: Пољаци славе са окупаторима, руске и српске жртве заборавили


Признајући критичну совјетску улогу у поразу нацистичке Немачке у Другом светском рату, бугарско министарство је навело да је Совјетски Савез, такође, присилно пресекао земље источне Европе од остатка континента током Хладног рата.


"Бајонети совјетске војске донели су народима централне и источне Европе пола века репресије, сузбијање грађанске свести, деформисани економски развој и одвајање од развијених европских земаља", стоји у саопштењу.


Иначе, упркос овако оштрим критикама, Бугарска има генерално пријатељске односе са савременом Русијом, која је њен главни снабдевач енергијом, навела је агенција.