САД, Британија и Француска можда су саучесници у ратним злочинима у Јемену због наоружавања и пружања обавештајне и логистичке подршке коалицији, предвођеној Саудијском Арабијом, која изгладњивање цивила користи као ратну тактику, објавиле су данас УН.

Истражитељи УН су предложили да све државе уведу забрану на трансфер оружја сукобљеним странама у Јемену.

"Јасно је да стално снабдевање оружјем страна у сукобу продужава конфликт и продужава патње јеменског народа", изјавила је на конференцији за новинаре Мелиса Парке, стручњак независног панела УН.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - MASAKR U JEMENU: Najmanje 52 ljudi ubijeno u napadu iz vazduha na pritvorni centar

Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати, главни актери коалиције која се бори против побуњених Хута који контролишу јеменску престоницу, два највећа су купца америчког, британског и француског оружја, преноси Ројтерс.

Истражитељи УН су саставили тајни списак осумњичених за ратне злочине, а кривица лежи на обе стране.

"Нико није, у овом контексту, остао чистих руку", рекао је један од панелиста Чарлс Гаравеј.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - SUKOBI U JEMENU: Petoro mrtvih i više od 90 ranjenih

Истражитељи су утврдили могуће ратне злочине на обе стране и упозорили на улогу коју западне земље имају као кључни савезници арапских држава, као и Иран, који подржава Хуте.

Извештај оптужује коалицију предвођену Саудијском Арабијом и УАЕ да је убијала цивиле у ваздушним нападима и да им намерно ускраћује храну у земљи која се суочава са глађу.

С друге стране, Хути гранатирају градове, користе децу као војнике и користе ратну тактику опсаде, додаје се у извештају.

Хути су 2014. из престонице Сане протерали јеменску владу, а следеће године интервенисала је коалиција предвођена Саудијском Арабијом како би вратила на власт свргнуту владу. У сукобима је од тада погинуло на десетине хиљада људи.