Конзулат Канаде у Хонгконгу саопштио је данас да је суспендовао путовања за локално особље у остатак Кине, само неколико дана након што је потврђено да је један запослени у британском конзулату задржан у притвору у Кини.

Прочитајте још: Хонгконг: После сукоба, на аеродрому се ситуација смирила (ВИДЕО)

"Тренутно, локално ангажовано особље неће обављати службена пословна путовања ван Хонгконга", наводи се у саопштењу канадског конзулата.

АП примећује да се у саопштењу не наводи да ли је ова рестрикција директно повезана за хапшењем радника британског конзулата, а Ројтерс наводи да им у и-мејлу, послатом из канадског конзулата, није дат разлог за увођење забране путовања.

Прочитајте још: НОВИ СУКОВИ У ХОНГ КОНГУ: Протестанти окупирали железничку станицу, полиција интервенисала

Канадска влада је, такође, у четвртак ажурирала савете за путовање у Кину како би упозорила на појачане провере телефона на границама.

Министарство спољних послова Кине недавно је саопштило да је кинески држављанин и радник британског конзулата у Хонгконгу Сајмон Ченг ухапшен у Шенжену и да му је одређен притвор од 15 дана.

Како је наведено, он је оптужен за кршење јавне безбедности, али детаљи нису познати.

Ченг се 9. августа није вратио на посао, након што је дан раније отпутовао у Шенжен.

Британско Министарство спољних послова саопштило је да је "дубоко забринуто" због навода да је један запослени у британском конзулату у Хонгконгу нестао пошто је пословно отишао у Кину.