ПРЕДСЕДНИК Француске насмејао је у четвртак онај део Руса које занима политика. После само два дана откако су Емануел Макрон и Доналд Трамп објавили предлог да се на следећи самит Г-7 2020. позове и Владимир Путин, француски председник је направио "салто мортале". Изјавио је да би била велика стратешка грешка да се Русија позове у круг велике седморке пре него се реши проблем Украјине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - САСТАНАК МАКРОНА И ПУТИНА: Нема одлука без Русије

Руски лидер је много пута говорио западним колегама, али и новинарима у интервјуима које је давао, да је питање Крима заувек решено, јер су тако одлучили становници полуострва на референдуму који је одржан 16. марта 2014. године.

Наивно би било поверовати да ће Путин после свега што се догодило уопште размишљати о враћању Крима да би ушао у "причаоницу" како многи зову групу Г-7. Он је уосталом Макрону већ рекао да је Г-7 превазиђен формат, јер се велики проблеми не могу решавати без учешћа све моћније Кине.

Што се тиче Донбаса, Макрон и Ангела Меркел одлично знају, као чланови "нормандске четворке", да је бивши председник Украјине Петар Порошенко игнорисао мировни договор из Минска и нити једном није хтео да се сретне са представницима Доњецке и Луганске области називајући их бандитима.

Макрон је после недавног разговора са Путином парафразирао великог Шарла де Гола да би желео да гради Европу од Лисабона до Владивостока. Али, како је то могуће без Русије? Нажалост данас на Западу више нема политичара који би се могли успоредити са Де Голом зато сви хорски певају песме из нотне свеске које добију из Вашингтона. Због тога и не чуди што многи у западној Европи после неколико година не могу ни да се сете како им се звао председник или премијер.