БРИТАНСКИ премијер Борис Џонсон наишао је у четвртак у Јелисејској палати на исту ону одлучност исказану дан раније код немачке канцеларке Ангеле Меркел у вези са решењем за "брегзит". И Макрон, као и Меркелова, верују да је споразум и даље могућ, али не желе да одступе ни за јоту од већ договорених принципа. Макрон је, чак, и тврђи. С друге стране, Џонсон прети да ће 31. октобра његова земља изаћи из ЕУ, по било коју цену.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Макрон Британцима: План за Брегзит је потребан одмах

Макрон је рекао да верује да колективно и са жељом да се гради може да се нађе "нешто паметно за 30 дана, ако постоји добра воља са обе стране". Истакао је да жели да верује да таква воља постоји.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Макрон позвао Џонсона у Париз, разговараће о Брегзиту

Француски председник примио је Џонсона на радном ручку, што је први званични састанак двојице лидера. Макрон је дао тон овом сусрету изјавом да од Џонсона очекује појашњење око његовог става о "брегзиту".

Основни камен спотицања је граница између две Ирске, која би, према договореном споразуму, требало да буде "мека", да се не би стварале додатне тензије које су у прошлости имале значајне последице. Заговорници тврдог "брегзита", попут Џонсона, међутим, сматрају да "бекстоп", односно гранични прелази у склопу јединствене царинске уније у транзиционом периоду, између Републике Ирске и Северне Ирске, а самим тим између Велике Британије и ЕУ, ометају независну комерцијалну политику Уједињеног Краљевства.

Уколико сви остану на својим позицијама, хаотичан разлаз је неминован. Због тога је у Јелисеју било речи и о овој опцији. Зато је Макрон, дочекујући Џонсона, поручио Британцима да сами одређују своју судбину, уз истицање да будућност Велике Британије може да буде само у Европи.

Чврсте позиције чине да излазак без договора ускоро постане реалност. Тиме би се ушло у непознате воде, а овакав потез свима би могао да нанесе велику штету.

КОНГРЕСМЕНИ

ГРУПА америчких конгресмена у писму Џонсону упозорава да ће било какав трговински споразум са САД бити "крајње невероватан" ако ослаби историјски споразум из Белфаста, чији је Америка гарант. Забринути су због потенцијалне "тврде" границе између Северне Ирске и Републике Ирске.

МЕРКЕЛОВА: НЕ ТРЕБА ДУГО

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел поручила је да није поставила рок од месец дана Британији да пронађе решење за "бекстоп": - Рекла сам да оно што неко уради за две или три године може да се уради за 30 дана. Боље речено, неко би могао то да обави и до 31. октобра - поручила је Меркелова.

ДИГАО НОГУ НА СТО ТОКОМ РАЗГОВОРА

ОД ступања на дужност британском премијеру Борису Џонсону требало је месец дана да оде на прво путовање у иностранство, али се зато врло брзо раскомотио у резиденцији француског председника Емануела Макрона, где је у једном тренутку подигао ногу и ставио је на намештај, јавља Ројтерс. Џонсон је снимљен како, у шали, накратко подиже ногу и прислања стопало на сточић у Јелисејској палати, после чега је махао фотографима у соби, док је Макрон, посматрајући то, деловао као да се забавља, преноси агенција. (Танјуг)