Пожаре у Амазонији изазвали су сточари и дрвосече који, охрабрени пословном политиком председника Жаира Болсонара, желе да прокрче и искористе земљу, тврде организације за заштиту животне средине и истраживачи.

Програмски директор непрофитне организације Амазон воч (Amazon Watch) Кристијан Пуирер сматра да је већину пожара изазвао људски фактор, истичући да чак и током сушних сезона у Амазонији, у којој је велика влага, не долази лако до пожара.

Он је додао да пољопривредници и сточари дуго користе пожаре како би рашцистили земљу, оценивши да највероватније они стоје иза неуобичајено великог броја пожара у Амазонији.

Пуирер је нагласио да је, у поређењу с претходним годинама, ниво деструкције ове године "без преседана".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - GORE PLUĆA PLANETE: Požari u Amazoniji zavili Sao Paolo u tamu

"Амазон је невероватно важан за нашу будућност, за нашу способност да зауставимо најгоре климатске промене. Ово није претеривање. Идемо ка неизрецивој деструкцији, не само Амазоније већ целе наше планете", упозорио је Пуирер.

Амазонска прашума производи око 20 одсто светског кисеоника због чега је често зову "плућа планете".

Светска фондација за природу саопштила је да је она "неповратно оштећена" и упозорила да би, уместо кисеоника, могла да почне да емитује угљеник, који је главни покретач климатских промена, преноси Си-Ен-Ен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  PLAMENA STIHIJA U MORU LEDA: Gore Aljaska, Grenland, sever Kanade, Sibir

Бразилски Национални институт за свемирска истраживања (ИНПЕ) саопштио је ове недеље да је број пожара у Бразилу за 80 одсто виши него прошле године, а од којих је више од половине у области Амазоније.

Бразилски министар за заштиту животне средине Рикардо Салес навео је у среду на Твитеру да су пожаре изазвали сушно време, ветар и врућина.

Међутим, метеоролог Си-Ен-Ена Хејли Бринк наводи да је за то "дефинитивно" одговоран људски фактор, односно да се кривица не може свалити на "природне узроке", као што је удар грома.

"То је најбоље време за спаљивање јер је сува вегетација. (Пољопривредници) чекају сушну сезону и онда почцињу да пале и чисте области како би омогућили испашу стоке. И то је оно што сумњамо да се догађа тамо", навела је она, додајући да ће врхунац сушне сезоне тек наступити у септембру.

У међувремену, бројни еколози окривљују за пожаре председника Бразила, који је у време предизборне кампање обећао да ће обновити економију земље тако што ће истражити економски потенцијал Амазоније.

Организације за заштиту животне средине сматрају да је Болсонаро охрабрио ранчере, фармере и дрвосече да експлоатишу и спаљују прашуму као никада раније, и да, уз то, осећају да неће бити кажњени за такве поступке.

Си-Ен-Ен подсећа да је само пре неколико недеља, директор ИНПЕ добио отказ након свађе с председником Бразила.

Директор ИНПЕ је, како наводи, рекао да је истина оно што показују сателитски подаци да је дефорестација 88 одсто виша у јуну ове године, него годину дана раније, док је Болсонаро тврдио да су то лажи.

Болсонаро је одбацио оптужбе да је одговоран за пожаре.

Он је данас рекао да влади недостају средстава за борбу против шумских пожара у Амазонији.

Такође је рекао да никада није тврдио да су невладине организације започеле пожаре у шуми наводећи да је само говорио о својим сумњама, пренео је Ројтерс.

Медији су претходно пренели да је Болсонаро у среду рекао, да невладине организације, по свему судећи, подмећу пожаре у прашумама Амазона како би осрамотиле његову владу након што им је смањио финансирање.