МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

О тестирању америчке ракете забрањене донедавно важећим Договором о забрани ракета малог и средњег домета, на предлог Русије и Кине, разговараће се у четвртак вече на седници Савета безбедности УН. Лансирање ракете "томахавк" за руководства Русије и Кине је доказ да су се за то Американци припремали знатно пре него што су саопштили да желе да скину са себе обавезе које су потписали тадашњи председници две суперсиле, Реган и Горбачов.

Прочитајте још - Пентагон открио тип ракете коју је тестирао, развој почео у фебруару

Домет ракете "томахавк", коју су лансирали Американци у недељу са западне обале у Калифорнији већи је од 500 километра. Испоставило се да су руски експерти били у праву да су лансирне рампе постављене у Румунији двонаменске, па се њима може гађати не само ракетама пресретачима већ и "томахавком" по циљевима на земљи. Досад су Американци тврдили како се рампе попут оних у Румунији могу користити само за ПРО и да оне нису опасност циљевима на земљи.

Американци су још у фебруару почели да разрађују нову крстарећу ракету којом ће се гађати са земље и планира се да је њихова армија добије кроз неколико година. Они сада изучавају могућности да балистичку бојеву главу ставе на лаку хиперзвучну ракету.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је, аргументујући тврдњу да су се Американци давно припремали за лансирање те ракете, подсетио да је амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон током боравка у Москви казао да је амерички председник донео коначно решење о изласку из тог договора.

Прочитајте још - МОСКВА ОСУДИЛА РАКЕТНУ ПРОБУ АМЕРИКАНАЦА: Очигледно су се дуго спремали да се повуку из споразума

- У року од две недеље се не може припремити лансирање такве ракете, што потврђује да су се Американци припремали знатно раније него што су изашли из Договора о забрани ракета малог и средњег домета - рекао је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

ЗАПАД РУСИЈЕ У ПРИПРАВНОСТИ

Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да је на западним границама Русије напрегнута ситуација. Разлог за такво стање је појачано присуство НАТО у Пољској и Румунији, као и ширење сарадње Алијансе са Финском и Шведском.

- Да неутрализујемо такву ситуацију реализоваћемо комплекс мера - казао је Шојгу.