Амерички председник Доналд Трамп одложио је планирани састанак са премијерком Данске Мете Фредериксен због њене незаинтересованости да разговара о могућој куповини данске аутономне територије Гренланда.

Прочитајте још: Трамп: Русија треба да приступи Г7

Након "коментара Мете Фредериксен да није заинтересована да разговара о куповини Гренланда, одложићу састанак планиран за две недеље за неко друго време...", твитовао је Трамп.

Састанак америчког председника и данске премијерке био је планиран почетком септембра. Пошто је Вол стрит џурнал први објавио да је Трамп заинтересован да купи Гренланд, данске и власти Гренланда одмах су саопштиле да није на продају.

Трамп није негирао заинтересованост за куповину, али је рекао да не планира да гради на острву. На Гренланду се деценијама налази америчка ваздухопловна база.

КРАЉЕВСКА ПОРТПАРОЛКА: ТРАМПОВА ОДЛУКА ИЗНЕНАЂУЈУЋА


Портпаролка данске краљевске породице изјавила је да је одлука америчког председника Доналда Трампа да одложи посету Данској изненађујућа.

Према њеним речима, Трамп је добио званичан позив да дође у посету Данској 2. и 3. септембра, преноси АП.

Трамп је раније данас одложио планирану посету Данској.

Како наводи Ројтерс, Трамп је одлучио да одложио посету након што је премијерка Данске Мете Фредериксен одбила његову идеју о куповини Гренланда.

"Данска је веома посебна земља са невероватним људима, али на основу коментара премијерке Мте Фредериксен, да нема интереса да разговара о продаји Гренланда, одложићу наш састанак, планиран за две недеље, за неко друго време", поручио је Трамп на Твитеру.

Влада Данске за сада није реаговала.

ДАНСКА ПРЕМИЈЕРКА РАЗОЧАРАНА И ИЗНЕНАЂЕНА ОДЛУКОМ ТРАМПА

Данска премијерка Мете Фредериксен изјавила је данас да је "разочарана и изненађена" одлуком америчког председника Доналда Трампа да откаже посету Данској након што је она одбацила могућност продаје Гренланда Сједињеним Државама.

"Позив за јачу стратешку сарадњу са Американцима на Арктику је и даље отворен", поручила је Фредериксен.

Фредериксен је новинарима рекла да се радовала посети Трампа, планираној за 2. и 3. септембар, додајући да су САД један од најближих савезника Данске, преноси АП.