Русија је данас осудила "ескалацију војних тензија" након што су САД најавиле прву пробу ракете средњег домета од краја Хладног рата, последицу престанка важање Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ).

"Жалимо због тога. САД отворено крећу путем ескалације војних тензија, али ми нећемо попустити пред провокацијама", рекао је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков.

Према Рјабкову, "веома кратак рок" у ком су САД успешно тестирале нову ракету после престанка важења ИНФ-а показује да се Вашингтон одавно припремао за нестанак споразума.

"У тако кратком времену је готово немогуће извести такве тестове ако нису унапред припремљени. Ради се о очигледној потврди да се Вашингтон дуго припремао за повлачење из споразума", навео је руски дипломата.

После шест месеци неуспешног дијалога, Русија и САД су почетком августа примиле к знању да је ИНФ, споразум којим су се САД и Совјетски Савез одрекли употребе пројектила домета од 500 до 5.500 километара, престао да важи.

Прочитајте још - САД тестирале крстарећу ракету (ВИДЕО)


Потписан крајем Хладног рата, 1987, тај документ је окончао кризу изазвану совјетским распоређивањем нуклеарних ракета Ш-20 у Европи.

Председник САД Доналд Трамп је 1. фебруара повукао своју земљу из ИНФ, а исто је дан касније учинила и Русија. Вашингтон и Москва се међусобно оптужују за кршење споразума.

Руски председник Владимир Путин је почетком августа поново позвао Вашингтон на "озбиљан дијалог" о разоружању да би се "избегао хаос".