ЛИДЕРИ Мађарске и Немачке, Виктор Орбан и Ангела Меркел закопали су "ратне секире" како би обележили 30. годишњицу "Паневропског пикника" на граници Аустрије и Мађарске за који се сматра да је помогао и паду Берлинског зида. На церемонији у западном мађарском граду Шопрону, Орбан и Меркелова су указали на заједничку историју и европске вредности које деле, али то, ипак, није прикрило нове "завесе" које су, у међувремену, прекриле Стари континент.

Меркелова је одала признање Мађарској због историјске улоге у уједињењу Немачке, али и Европе. Орбан, један од најжешћих критичара политике отварања врата Меркелове азилантима, похвалио је канцеларку, чија земља има блиске економске односе са Мађарском.

- Ми, Немци, са великом захвалношћу сећамо се доприноса Мађарске у превазилажењу подељене Европе и доприноса Мађарске у остваривању поновног уједињења Немачке - рекла је Меркелова током службе у цркви у Шопрону.

Прочитајте још - Орбан: Европи потребни лидери који су против имиграције

Био је то кључни тренутак који је најавио значајне промене у, тада идеолошки подељеној, Европи.

- Уједињење Европе и превазилажење Хладног рата је довело до новог партнерства са земљама средње и источне Европе, са којима данас заједно можемо да живимо у ЕУ и НАТО - истакла је Меркелова.

Три деценије касније, међутим, Европа је суочена с новим изазовима. Пропаст америчко-руског споразума о ракетама средњег домета, Европу враћа у нови модел хладног рата. "Брегзит" паралише Велику Британију и остатак ЕУ, Француска је узбуркана на унутрашњем плану, док, како констатују немачки медији, "Немачка међу многима у НАТО у безбедносном смислу важи за болесника Европе".

Безбедносни интерес Старог континента, међутим, није се променио ни за јоту. Кључно питање за све је како не постати терен за одмеравање снага велесила.