МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

АМЕРИКАНЦИ неће довозити у Европу ракете средњег домета које су донедавно биле забрањене према старом договору, али ће их разместити у азијско-пацифичком региону, изјавио је одлазећи амерички амбасадор у Москви Џон Хантсман за радио Ехо Москве. Руски експерти су "дешифровали" ту изјаву објашњењем да ће ракете бити довезене у Јапан и Јужну Кореју, одакле би могле, ако зарате, да гађају Русију и Кину.

Према мишљењу Константина Сивкова, потпредседника Академије геополитичких питања, те ракете би имале задатак да нанесу удар Кини тако што би уништиле центре за управљање интерконтиненталним балистичким ракетама, као и места дислокације кинеских подморница наоружаних балистичким ракетама. Тим америчким ракетама би било потребно мало времена да долете до циља, а Американци сматрају да Кинези још немају развијену противракетну одбрану.

Сивков каже да би други задатак Американаца био да нанесу ракетни удар Русији, а гађали би, пре свега, подморничку базу у Петропавловску на Камчатки. Поједностављено речено, америчке ракете средњег домета би требало да онеспособе и униште руски и кинески атомски потенцијал у источним регионима.

Руски експерти објашњавају да ако Американци стварно поставе ракете у комшилуку, то ће представљати реални проблем, јер да би долетели до циљева било би им потребно од пет до осам минута. Поређења ради, лансираној ракети из Америке треба тридесетак минута лета до Русије, што је сасвим довољно да реагује руска противракетна одбрана.

АНГЕЛИ ПОТРЕБНИ АМЕРИЧКИ ВОЈНИЦИ После претње америчког амбасадора у Берлину Ричарда Гренела да би Пентагон могао да пребаци своју војску из Немачке у Пољску, немачка канцеларка Ангела Меркел је казала да је у интересу њене земље да амерички војници остану и да за то постоје одлични услови за које је потрошено много новца. Геренел је казао да је понижавајуће да САД финансирају боравак 50.000 америчких војника у Немачкој.

Председник Комитета за међународне односе Савета Федерације Константин Косачов каже да речи америчког амбасадора нису никаква гаранција да Американци своје ракете средњег домета не довезу и у Европу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Есперт за размештање ракета средњег домета у Азији


- Пошто више није важећи договор о забрани употребе ракета кратког и средњег домета, ситуација је постала непредвидива и може бити забрињавајућа - објаснио је Косачов.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу каже да су Американци пре осам месеци одлучили да почну да праве ракете средњег и кратког домета, јер су за то предвидели новац у државном буџету. Он каже да Русија неће размештати ракете средњег или кратког домета у европском делу Русије све док Американци не довезу такве ракете у земље ЕУ. Као одговор Вашингтону, и Русија ће поставити своје ракете у Азију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Америчке ракете у Пољској довеле би до нове „кубанске кризе“