Два остављена "ескпрес-лонца", налик бомбама кућне израде које се праве од тих судова, изазвала су данас евакуацију главне станице подземне железнице Њујорка на Менхетну и поремећај осталог саобраћаја усред јутарње гужве.

Прочитајте још: СТАМПЕДО НА ТАЈМС СКВЕРУ: Американци на ивици после два масакра, пуцање ауспуха довољно за масовну панику (ВИДЕО)

Посебна јединица полиције је потом утврдила да лонци ипак нису бомбе, те власти истражују да ли су били постављени намерно, да заплаше људе, саопштио је градоначелник Бил де Бласио.

Трећи "ескпрес-лонац" нађен је три километра даље, на улици, на неколико блокова од Светског трговинског центра и Њујоршке берзе, што је покренуло још једну полицијску истрагу.

Прочитајте још: Наоружани младић у Волмарту "тестирао" право да носи оружје

Десетине сумњивих предмета свакодневно се пријаве у Њујорку, али близина места терористичких напада 11. септембра 2001. године изазива посебно велику нервозу.

"Застрашујуц́ је свет у којем живимо, и све ове ситуације треба схватити озбиљно јер, не дај боже, једног дана... направа може бити права", рекао је гувернер Њујорка Ендрју Куомо.
"Експрес-лонци" пуни експлозива убили су три особе, а стотине ранили када их је пар исламских екстремиста детонирао током Бостонског маратона 2013. године. У септембру 2016. године, таква бомба је на Менхетну ранила 30 људи, а таквих случајева је било још у САД, делом у име ал-Каиде и Исламске државе.