Дамир Јусупов, пилот који је спустио авион А321 Уралске авиокомпаније, испричао је на конференцији за штампу како је донео одлуку да спусти летелицу на пољану.

Јусупов је нагласио да је прво желео да се врати на аеродром, јер мотор није могао да настави да лети.

„Али, када смо видели да и други мотор престаје са радом, донео сам одлуку да спустим авион пред собом“, рекао је Јусупов.

Када је пилот схватио да ће авион неизбежно ударити у земљу, покушао је да га спусти што мекше.

„Безбедније је спуштати авион без точкова, они се могу преврнути и последице би биле још горе“, објаснио је Јусупов своју одлуку.

Пилот, иако је спасио 233 путника, себе не сматра херојем. По његовим речима — спуштање авиона у поље је било једино правилно решење.

Јусупов је испричао да је позвао супругу, тек након евакуације свих путника.

„Изашао сам, окружио авион, погледао оштећења споља и уверио се да су сви на безбедној удаљености. Вратио се у кабину и одатле позвао супругу“, додао је он.

Пилот је нагласио да је припрема за лет била уобичајена, док се хаварије, као што је ова, редовно вежбају на тренинзима.

„Зато смо били и морално и професионално спремни. Ми у Јекатеринбургу имамо тренинг-центар и школу летења и, захваљујући тим вештинама, успели смо да спустимо авион“, рекао је он.

Говорећи о плановима за будућност — Јусупов је нагласио да му инцидент није огадио летење, али му је сада потребан одмор.

Капетан авиона је захвалио другом пилоту, посади и путницима авиона.

Он се данас извинио путницима који су сели у авион Уралске авиокомпаније, због тога што их није одвезао у Симфиропољ.


sputniknews.com