ПОСЛЕ првобитног шока, у петак је у Данској завладао подсмех усмерен ка САД, због идеје америчког председника Доналда Трампа да купи острво Гренланд!

Непристојна понуда, додуше, није у форми црно на бело, али је вест о томе да је купопродаја овог великим делом залеђеног острва била тема разговора Трампа и његових саветника, посејала неверицу по Скандинавији и целој Европи.

По писању "Вол стрит џорнала" Трамп је ангажовао саветнике да испитају могућност куповине острва, а затражио је и мишљење руководства Беле куће. Нема, међутим, ни у САД поузданог параметра о томе колико је понуда заправо озбиљна. Ројтерс тврди да је Арктик на агенди састанака америчког председника са премијерима Данске и Гренланда приликом његове предстојеће посете Копенхагену, тек идућег месеца.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Трамп тражи пуну истрагу о Епстајновој смрти

Гренланд је самоуправна аутономна територија под суверенитетом Краљевине Данске. Етнички он је дом арктичке нације, а географски, део Северне Америке. Политички и историјски, острво је више везано за Европу.

Mинистарка спољних послова Гренланда Ане Лоне Багер поручила је да је Гренланд "отворен за пословање, али није на продају".

- То мора да је првоаприлска шала, кад јој време није - написао је на "Твитеру" бивши премијер Ларс Локе Расмусен. Портпарол за питања спољних послова Данске народне партије Серен Есперсен истиче да "смо сви уколико Трамп заиста размишља о куповини Гренланда, добили коначан доказ да је полудео".

- Помисао да Данска прода Америци и својих 50.000 грађана, потпуно бесмислена - поручио је Есперсен.


Данска посланица из друге по величини партије Гренланда "Инуит Атакатигит" Оја Кемниц Ларсен уверена је да већина грађана Гренлада верује да је, на дуге стазе, боље да имају односе са Данском него са САД.

- Моја прва мисао је "не, хвала" - каже она.

После референдума 2009. године, надлежности острвских власти су проширене, а Данска је задужена само за спољну политику и територијалну одбрану. Гренланд има премијера, владу, парламент и вишепартијски политички систем.

Године 1946. амерички председник Хари Труман покушао је да купи Гренланд за тадашњих 100 милиона долара. САД су од Данске 1917. године купиле једну значајну територију, која носи назив Девичанска острва.

НАФТА?

ВОЈСКА Сједињених Држава има велику ваздухопловну војну базу на северозападу Гренланда. Воде око Гренланда врло су богате рибом. На острву се експлоатишу и различите руде метала, а у великој експанзији су нафтна индустрија и производња злата. Поједина геолошка истраживања су показала да би Гренланд могао да буде веома богат нафтом.