МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


РУСКИ атомски експерти категорички тврде да је ниво радијације на северу Русије и у окружењу у границама нормале и нема разлога за било какав страх и спекулације. У државној корпорацији "Росатом" су открили све детаље експлозије на војном полигону на северу Русије 8. августа кад је погинуло пет сарадника "Росатома", и када је ниво радијације накратко порастао, али се врло брзо вратио у безбедне оквире.

Одмах после експлозије реактивног мотора дошло је до повећане радијације у ваздуху у граду Северодвинск, али пошто се ради о изотопима који се врло брзо распадају, ситуација се брзо нормализовала, па није било потребе да се становници евакуишу, изјавио је академик Генадиј Онишченко.

Јака екслозија на ракетном мотору на течно гориво у току експеримента у Архангелској области на морској платформи 45 војног полигону Ратне морнарице Русије била је кобна за пет сарадника државне корпорације "Росатом".

После завршетка испитивања дошло је до сагоревања ракетног горива а затим и до детонације. Експлозија је била толико моћна да је петорицу најближих одбацила далеко у море и спасилачке екипе нису могле да их пронађу. Тројица њихових колега су задобила опекотине и налазе се у болници.

Циљ експеримента је био да се убацивањем изотопа, тј. радиоактивних материја које се врло брзо распадају и тада ослобађају велику енергију, повећа брзина ракетног мотора. На том полигону се испитују све ракете којима је наоружана руска ратна морнарица - од крстарећих до противбродских.

ПРОЧИТАЈТЕ И: СПАСАО РУСИЈУ СА РУБА ПРОВАЛИЈЕ: Како је Путин највећу државу света са ивице распада вратио међу најмоћније на планети


Ниво радијације су пратили стручњаци за радијацију у области где се догодила експлозија, а затим су проверу направили и специјалисти из научноистраживачког института из Санкт Петербурга.

У "Росатому" кажу да увек постоје ризици код оваквих експеримента. Тако, експерт Александар Уваров каже да одређени изотопи који се користе за тестирање могу бити опасни ако се дирају руком или ако се човек налази у њиховој близини. У ракетама које се испитују нема атомског реактора, па су и последице несреће знатно мање. У случају експлозије, у опасности су људи који се налазе на растојању од десетак метара.


Генадиј Онишченко

И Уваров тврди да су честице изотопа које су доспеле у ваздух само тренутно повећале ниво радијације, али да се све брзо нормализовало и да нема опасности.

Изотопи који су коришћени у експертименту нису нови и њих су користили и у време СССР-а. На крајњем северу се користе на светионицима. Осим тога, ти изотопи се користе и као гориво космичких возила.

ЧЕРНОБИЉ

- Да су коришћени "дугоживући" радиоактивни елементи радијација би се осећала дуже, па би и мере за заштиту здравља грађана биле предузете сасвим другачије - објаснио је академик Онишченко. Он је иначе својевремено учествовао и у санирању последица катастрофе у атомској централи у Чернобиљу.

"РОСАТОМ" О ДЕТАЉИМА ЕКСПЛОЗИЈЕ

"РОСАТОМ" је са даном закашњења изнео детаље несреће.

- Ракетне пробе су изведене на платформи у мору. По завршетку проба запалило се ракетно гориво, а затим је дошло и до експлозије - наведено је у саопштењу у коме се прецизира да је постојала нада да ће чланови истраживачког тима бити пронађени живи и да је потрага за њима трајала све док је било изгледа да буду нађени.