Турска је данас саопштила да је договор са САД о успостављању тзв. безбедносне зоне у северноисточној Сирији добар почетак, али је упозорила на опасности уколико би дошло до кашњења у његовој примени.

"Јучерашњи споразум можемо да оценимо као веома добар почетак", изјавио је шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу дан пошто су Турска и САД саопштиле да су се договориле да формирају заједнички оперативни центар за успсотављење такве зоне, али нису навеле никакве детаље.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  SIRIJA PROTIV TAMPON ZONE: Nećemo tursku i američku okupaciju, Kurdi su običan alat

Он је, међутим, како преноси АП, додао да турска влада неће дозволити да дође до блокаде његовог спровођења, као што се десило с прошлогодишњим планом постигнутим с Вашингтоном, којим је било предвиђено повлачење курдских снага из Манђиба, на западној обали Еуфрата.

Сирија је, с друге стране, оценила да тај споразум представља грубо кршење њеног суверенитета и израз турских "експанзионистичких амбиција" према њеној територији, уз помоћ САД и њихових сиријских савезника, побуњеничких снага под вођством Курда.

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - Teroristi granatirali rusku bazu u Siriji

Анкара настоји да потисне из региона снаге сиријских Курда, најјаче оружане побуњеничке групације у борби против Исламске државе и савезнике Вашингтона, сматрајухи их теористима повезаним с курдским побуњеницима у самој Турској.

Турска жели да успостави контролу, у координацији са САД, у зони од између 30 и 40 километара унутар Сирије, источно од Еуфрата, и да потисне курдске снаге из тог подручја.