Објашњавајући разлоге за оснивање портала названог по богињи истине Веритас, творци те својеврсне интернет осматрачнице наводе да је током и после рата у бившој Југославији 60.000 канадских војника служило у мисијама УН и НАТО.

Прочитајте још: Муџахедини Србе живе спаљивали

Канађани, творци и сарадници "портала истине" убеђени су да "изградњом" интернет осматрачнице Canadianveritas.ca "ниједан човек, ниједна истина, ниједна прича неће бити занемарени", а портал је доступан и на Твитеру. Текстови се објављују енглеском или француском, као званичним језицима у Канади, а пишу их угледни Канађани који су били учесници трагичних збивања на Балкану.

Прочитајте још: Српски генерали: Оптужница је порука Хрвата уочи обележавања "Олује"!

Почасни уредници портала Canadianveritas.ca су генерал у пензији, својевремено командант сектора Сарајево мирових снага УН у БиХ, Луис Мекензи, професор емеритус Отава универзитета и економски експерт светског ранга Мишел Шосудовски и последњи канадски амбасадор у бившој Југославији Џемс Бисет.

Такође, почасни уредници су и професор историје Колин Кембел и војни аналитичар и издавач војног магазина "Еспри д кор" Скот Тејлор.
У делу посвећеном Србији и Косову између осталих објављена су сведочења о НАТО бомбардовању 1999. као и чланак "Рат у Југославији 20 година касније - први НАТО хуманитарни рат".

Посебна пажња посвећена је "трговини људским органима" на Косову и у Албанији и дата је "анатомија тог злочина".

"Осматрачница истине" има и текстове о рату у Босни и Херцеговини, а истиче се онај који пледира да доноси "Праву причу о Сребреници".Неки канадски "осматрачи" ове теме тврде да "Србија није крива за геноцид" и да је то била "ужасна трагедија, али не и геноцид" како је утврђено пресудама међународног суда.

У "осматрању" рата у Хрватској истиче се улога канадских чувара мира који су зауставили етничко чишћење (Срба) током битке у Медачком џепу. Портал такође објављује да су "Срби у Хрватској грађани другог реда" и да "Хрватска није заштитила српске избеглице".