Дугогодишњи правни спор око родне куће Адолфа Хитлера у Браунау, између Републике Аустрије и некадашње власнице, окончан је одбијањем жалбе на одлуку о национализацији.

Прочитајте још: Спор око Хитлерове родне куће се наставља

Након што је аустријски парламент 2016. донео одлуку о одузимању куће, односно национализацији, власница је покушала пред судом да је оспори и да избори веће обештећење.

Сада је жалба некадашње власнице одбијена пред Вишим судом (ОГХ) у Бечу.

Виши покрајински суд у Линцу је у априлу ставио ван снаге одлуку Покрајинског суда у Риду о подизању висине обештећења на 1,5 милиона евра.

Прочитајте још: Власницу Хитлерове куће оштетила држава

Суд је сматрао да је висина обештећења од 812.000 евра, колико је проценио судски вештак, а своту коју је држава већ исплатила, довољна.

Против тога се ОГХ-у жалила бивша власница, али је жалба одбијена, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Тиме је последњи судски спора у случају родне куће Адолфа Хитлера окончан.

У марту прошле године је и Европски суд за људска права одбацио жалбу бивше власнице, уз оцену да одлука парламента не представља кршење основних права и слобода.

„Након правоснажне судске одлуке у случају обештећења сада може да се покрене поступак одређивања сврхе коришћења куће, са циљем да се спречи сваки облик величања нацизма“, истакао је данас у саопштењу министар унутрашњих послова Волфганг Пешорн.

Он је објавио да је покренут конкурс за архитекте.