ПОСЛЕ најава "тврдог брегзита" по рецепту Бориса Џонсона, на јесен би територија Велике Британије могла рапидно да се смањи. Шкотска и Северена Ирска већ су наговестиле да интензивно размишљају о одласку из Уједињеног Краљевства. Уколико се то оствари, британска краљица мораће да се задовољи неупоредиво мањим краљевством.

Према писању немачког медија Дојче веле, нови британски премијер Борис Џонсон, који је у Даунинг стриту број 10 наследио Терезу Меј, могао би да носи на души прекрајање краљевине. "Тврди брегзит" без прелазне фазе, за који се он залаже, измениће Велику Британију до непрепознавања. Унија Енглеске, Велса, Шкотске и Северне Ирске налази се пред могућим преокретом, после ког више ништа неће бити исто.

Шкотска и Велс имају претензије осамостаљења од Круне, а економски гледано, "тврди брегзит" ће само ојачати такве аспирације. У Северној Ирској, чија ће граница ка Ирској постати нова међа ЕУ, све су гласнији апели за поновно присаједињење матици.

Џонсон се управо вратио са турнеје по Велсу и Шкотској и "провинцији" Северној Ирској. Пријемом никако не може да буде задовољан. Од уздржаног до леденог иде скала реакција које су га дочекивале, тек нешто мало више топлине добио је у Шкотској, где је, како кажу медији, био пребукиран.

Кејти Хауард, социолог са Краљичиног универзитета у Белфасту (Северна Ирска), каже да је у овом моменту неизвесно у ком правцу ће се кретати осећања народа у ова четири конститутивна елемента Велике Британије. После најављеног "тврдог брегзита" под Џонсоновом диригентском палицом, међутим, "емоције ће потећи убрзаном динамиком".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Премијер: Брегзит без споразума може довести до поновног уједињења Ирске

Будући да сваки од елемената носи своје бреме које би могло да резултира одвајањем, и Хауардова каже да је склона да верује да је смањење територије којом, макар симболично, влада британска круна, поприлично реално.

БЕЗ СУБВЕНЦИЈА

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ из Велса претрпели би огромну штету ако од октобра остали без субвенција из бриселске касе. Марк Дракефорд, лабуристички политичар који је шеф владе у Велсу који има ограничену аутономију, упозорава на ову чињеницу, оштро критикујући конзервативног премијера Бориса Џонсона.