МОСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


НА војном аеродрому за испитивање у Новосибирску, Руси су минулог викенда први пут испробали нови тешки беспилотни авион С-70 "Охотник", што значи "Ловац". Летео је 20 минута и дизао се на висину од 600 метара. Ову летелицу експерти називају прототипом авиона шесте генерације, а то другим речима значи да би, осим гађања објеката на земљи, она могла да води и бој у ваздуху. "Ловац" је направљен по стелт технологији и готово је неприметан.

Авион је конструисала компанија "Сухој", а израдила га је фабрика у Новосибирску по принципу "летећег крила", што значи да крила носе главно оптерећење. Авион, са опремом за извиђање и наоружањем, тежи 25 тона. Дужина "Охотника" је 19, а распон крила 14 метара. На малим висинама дрон ће моћи да лети 1.400 километара на сат, а домет ће му бити 5.000 километара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Почела тестирања руског невидљивог дрона „Охотник“

У "Сухоју" тврде да ће испитивања нове летелице трајати од једне до три године. Портал "Бизнис инсајдер" је писао да руска летелица личи на амерички бомбардер Б-2 "спирит" и да може да донесе велике главобоље Американцима.

Експерти пишу да би "Охотник" требало да једног дана лети у тандему са много хваљеним руским невидљивим авионом Су-57. Посада тог авиона могла би да даје команде и беспилотној летелици. Неки експерти су пожурили, па су руску беспилотну летелицу С-70 "Охотник" назвали убицом америчких ловаца Ф-22 и Ф-35.Наравно, прерано је оцењивати могућности руског дрона, јер ће се он, сигурно, дорађивати у фази пробних летова, наредних година.

Интересантно је да су поједини руски сајтови објавили да је "Ловац" већ полетео са аеродрома "Чкалов" у Новосибирску крајем маја ове године. Додуше, тада је објшњено да се он није дуго задржао у ваздуху, па је вероватно то разлог што се службено сматра да је право "крштење" тешког руског дрона било минуле суботе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „Калашњиков“ представио први патролни дрон камиказу (ВИДЕО)

Није тајна да су Руси до пре неколико година много заостајали за главним супарницима Американцима управо кад су беспилотне летелице у питању. Русима није недостајало знање за прављење сопствених дронова, али није улагано довољно новца у те пројекте. Кад је највише војно руководство схватило да се савремени рат углавном води из ваздуха, Кремљ је одлучио да инвестира новац и да најпознатије руске фабрике авиона направе тешке дронове. Мале дронове су Руси раније куповали од Израела, а затим су почели и сами да их производе.

ШЕСТА ГЕНЕРАЦИЈА

задатак руских авио-конструктора је да направе авион шесте генерације који би морао да буде још софистициранији, бржи и боље наоружан. Због тих врло високих брзина пилотов организам био би под енормним притиском, па авио-конструктори сматрају да ће будућност војних авиона бити беспилотне летелице.