Више од 900 деце, укључујући бебе, одвојено је од родитеља на граници Сједињених Америчких Држава и Мексика, годину дана након што је администрација у јуну прошле године саопштила да ће окончати политику раздвајања породица које илегално пређу границу, упозорила је данас Унија америчких грађанских слобода.

Унија је затражила од суда да пресуди о томе да ли је тактика раздвајања породица иоправдана.

У саопштењу се истиче да америчка администрација раздваја породице на основу сумњивих оптужби и мањих преступа, укључујући саобраћајне прекршаје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Трамп "уклања" милионе илегалних имиграната из САД

Око 20 одсто од 911 деце која су одвојена од породица су млађа од пет година, наводи Унија.

Већина породица недељама није знала где им се деца налазе, а некима од њих није ни објашњено зашто је дошло до раздвајања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Још једно дете преминуло у притвору за мигранте

Око трећине од укупног броја деце одвојене од родитеља смештено је у Католички добротворни центар, који је саопштио да се само троје деце поново састало с родитељима.

Унија америчких грађанских слобода наводи да је 185 деце пуштено из државних прихватних центара на бригу спонзорима, док их је 33 враћено у земље из којих су дошла.

До раздвајања породица дошло је током незапамћеног прилива деце из централне Америке, од којх је већина дошла са породицама,али многи од њих и без пратње.

Из комисије за заштиту царинеи границе су саопштили да је од 1. октобра на границу дошло више од 300.000 деце.