ЗБОГ тога што се десет дана није појављивао у јавности, председника Туркменистана Гурбангулија Бердимухамедова (62) новинари су прогласили - мртвим.

Вест, за коју се испоставило да је лажна, у међувремену су објавили многи страни медији. Морала су да реагују дипломатска представништва Туркменистана, која су објаснила да се њихов председник Бердимухамедов налази на годишњем одмору и да га зато нема у јавности.

Вест о смрти председника Туркменистана први је саопштио директор Центра мониторинга евроазијских проблема Аслан Рубајев, ослањајући се на информацију коју је добио од бизнисмена у Ашхабаду. Они су тврдили да су за смрт Бердимухамедова сазнали од људи из полиције. Осим тога, и канал Слободни Туркменистан на "Јутјубу" је саопштио да је Бердимухамедов умро јер су му отказали бубрези.

Прочитајте још - Председник Туркменистана положио заклетву

Последњи пут туркменски председник Бердимухамед ов је био у јавности за време војне вежбе, кад је возио мотор и гађао из пушке. Дан касније, у Ашхабаду је била Фредерика Могерини, али се са њом председник није сусрео, већ је управо тог дана отишао на одмор.

Туркменистан је и иначе затворена земља, а о његовом председнику страни медији врло ретко и мало пишу. Осим у случају лажне смрти.