НЕМАЧКИ министар спољних послова упозорио је да је могућ рат ако Иран настави да плени трговачке бродове других земаља.

- Поступање Ирана доводи до "спирале ескалације" која би могла довести до рата - рекао је министар Хајко Мас.

Прочитајте још: ЛАЗАНСКИ О АПСУРДУ СУКОБА СА ИРАНОМ: Док обарају једни другима дронове, нафта и оружје несметано теку

Заплена једног британског танкера у петак, а накратко и другог, чини стање у Заливу много тежим и опаснијим него што је било. Мас је рекао да у евентуалној неконтролисаној војној ескалацији не може бити победника, већ само поражених.

Немачки министар је позвао лидере Ирана да се придржавају "своје одговорности и не наставе да иду спиралом ескалације". Мас је рекао да су напори Европе усмерени на одржавање дипломатских канала отворени за "гласове разума", упркос изазовима.

- Ради се о спречавању рата - рекао је он.

Са друге стране, иранске власти саопштиле су у недељу да је свих 23 чланова посаде који се налазе на британском заплењеном танкеру, који је, према ставу Техерана, изазвао несрећу иранског рибарског брода и због тога званично задржан, на сигурном и доброг здравља, у луци Бандар Абас.

Прочитајте још: Америка шаље чуваре танкера?

Велика Британија је иранску заплену танкера у Персијском заливу назвала непријатељским актом, одбацивши објашњење Техерана.

Велика Британија се обратила писмом Савету безбедности Уједињених нација наводећи да су иранске снаге заплениле британски танкер док је овај био у територијалним водама Омана.