Јасно је ко намерава да први искористи заоштравање ситуације у Ормуском мореузу и на Блиском истоку у целини: Пентагон је управо одобрио пребацивање војника у Саудијску Арабију. САД су саопштиле да ће започети међународну операцију "заштите пловидбе на Блиском истоку", а у позадини недавних догађаја у подручју Персијског залива. Тако је председник Комитета Савета Федерације Русије за међународне послове Константин Косачов прокоментарисао најновију кризу у Заливу, изазвану иранском запленом бродова на отвореном мору.

Прочитајте још: Иран објаснио зашто је заплењен британски брод, Руси међу посадом

Сенатор је нагласио да Пентагон намерава да припреми међународну операцију "Чувар", ради осигурања безбедности кључних поморских путева на Блиском истоку, и додао да брзина којом је објављено да се ради на операцији потврђује претпоставку да су Американци само чекали повод за јачање свог војног присуства у региону и да су га дочекали.

Иранска државна телевизија је објавила снимак британског танкера "Стена Имперо", који је у петак запленила иранска Револуционарна гарда.

На снимку се види како је танкер усидрен код луке Бандар Абас на југу Ирана, надомак Ормуског мореуза.

Званичник Ормуске провинције задужен за морску пловидбу Алахморад Афирипур рекао је да ће сва 23 члана посаде остати на броду, у складу са безбедносним процедурама, преноси АП.

Претходно је Техеран саопштио да је разлог заплене то што је танкер ударио у ирански рибарски брод.

У међувремену је ирански Савет чувара саопштио да заплена британског нафтног танкера представља одговор на улогу Британије у заплени иранског танкера код Гибралтара.

- Правило реципрочне акције је добро познато у међународном праву - рекао је портпарол Савета Абас али Катходаеи, а пренела агенција Фарс.

Вашингтон шаље додатне трупе

Велика Британија је јуче позвала на разговор иранског отправника послова у Лондону. Британски министар спољних послова Џереми Хант изјавио је да ће Лондон одговорити на одмерен али снажан начин.

Шеф британске дипломатије је казао да је о тој ситуацији расправљао с државним секретаром САД Мајком Помпеом, али и да очекује да ће разговарати и са иранским министром спољних послова Мухамедом Џавадом Зарифом.

Скај њуз је пренео да је Хант поручио да ће бити последица уколико Иран не преда два нафтна танкера која је запленио у Ормуском мореузу, а Ројтерс је навео да је британска фирма "Норбулк шипинг", која управља другим заплењеним танкером, објавила да је брод наставио пут након што су га напустиле наоружане особе.

У ПОСАДИ И ТРИ РУСА

Руска амбасада у Техерану потврдила је да су се на танкеру "Стена Имперо" налазила тројица Руса..

- Истина је, на танкеру су се налазила тројица руских грађана - два механичара и један електромеханичар. Сви чланови посаде, укупно 23 особе, остају на заплењеном броду до завршетка одговарајуће процедуре, како су и саопштили Иранци - рекао је из прес службе амбасаде Андреј Гањенко.