НЕМАЧКА је данас, на 75. годишњицу неуспелог атентата на Хитлера, у Берлину одала почаст завереницима, а канцеларка Ангела Меркел поручила је да постоје тренуци у којима је непослушност обавеза и додала да треба извући поуке из прошлости, преноси Хина.

"Ми морамо да одржавамо сећање и одајемо почаст. Ми морамо да се побринемо за то да поуке из прошлости не избледе", рекла је Меркелова у историјском блоку зграда Бендлер, у кварту Тиргартен, у којем се данас налази Министарство одбране Немачке.

На том месту су 20. јула 1944. године погубљени организатори и извршитељи неуспелог атентата на Адолфа Хитлера окупљени око пуковника Клауса Шенка Графа вон Штауфенберга.

Ту традиционално сваке године на овај дан војници Бундесвера полажу заклетву, па је тако овог пута Меркелова пре комеморације присуствовала полагању заклетве око 400 нових немачких војника.

Канцеларка из Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) је, обраћајући се војницима, поручила да је сећање на атентаторе важно у актуелној борби против екстремне деснице.

"Они нас упозоравају на то да будемо будни и да се боримо против расизма и национализма у свим облицима и нијансама", рекла је Меркелова.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фирер је имао један тестис, био вегетаријанац, дрогирао се и јео килограм чоколаде дневно!


Нова министарка одбране и председница ЦДУ Анегрет Крамп-Каренбауер је пре тога војнике подсетила на то да Бундесвер негује традицију официра који су изгубили живот у ликвидацијама након неуспелог атентата.

"Ови војници били су узор јер су устали против неправде, варварства и презира према људима", рекла је Крамп-Каренбауерова којој је ово био први јавни наступ на дужности министарке одбране.

АП подсећа да је Фон Штауфенберг покушао да убије Хитлера ташном-бомбом 20. јула 1944. године, али је нацистички вођа преживео атентат, јер је масивни сто спречио пуно дејство експлозива.

Завереници су погубљени истог дана, а због кључне улоге у овој завери Фон Штауфенберг се данас у Немачкој слави као херој и симбол отпора нацистичком режиму.